Chang’e-4 cirkelt om de maan

kijkmagazine

14 December 2018 09:13

Na 110 uur vliegen, is de Chang’e-4 in lunar orbit; het vaartuig dat de achterkant van de maan moet onderzoeken, draait sinds woensdag rond het hemellichaam.

Vorige week schreven we er al over; de Chinese Chang’e-4-missie ging van start. De Chinese ruimtevaartorganisatie (CNSA) stuurde het vaartuig met lander en rover naar de maan in een ambitieus plan als eerste op de achterkant van de natuurlijke satelliet te landen en diens geheimen te onthullen. Tot nu toe verloopt alles volgens plan: sinds afgelopen woensdag bevindt het ruimtescheepje zich in een elliptische baan rond het hemellichaam.

Lees ook: Chinese maanmissie van start

Artist impression van Chang’e-4-rover op de achterkant van de maan. Bron: CNSA

Succes

Op zo’n 129 kilometer boven het maanoppervlak knalde de stuwraket van de Chang’e-4 woensdagochtend rond 09:39 Nederlandse tijd tot leven. Een paar minuten later was het grote moment daar; een ruime vierenhalve dag na vertrek bevond Chang’e-4 zich in een elliptische baan rond onze maan.

Het Chinese maanverkenningsprogramma (CLEP), onderdeel van het CNSA, kondigde even later aan dat de entree tot de omloopbaan feilloos was verlopen en dat het ruimtevaartuig in goede staat verkeerde. Voorbereidingen voor de noodzakelijke tests, waaronder die voor de ingewikkelde communicatie met aarde, zijn aan de gang.

Zal de Chang’e-4-lander er begin 2019 zo op de maan bij staan? Bron: CNSA

Landing

Chang’e-4 zal minstens een paar weken rond de maan cirkelen, misschien meer. Men vermoedt dat de lander en rover begin 2019 op de natuurlijke satelliet zullen neerdalen, maar de details zijn nog niet duidelijk.

Eenmaal op het maan zal, terwijl de 1200 kilogram zware lander stevig stand houdt, de 140 kilogram wegende, losgekoppelde rover, over het mysterieuze oppervlak zwerven. Samen zullen ze onder andere de samenstelling van de maan bestuderen.

Bronnen: CNSA via SpaceNews, Science Alert

Beeld: NASA/DSCOVR; CNSA

Nu in onze webshop: de KIJK-scheurkalender 2019! Deze staat vol intrigerende feiten uit de wereld van de wetenschap en technologie. Met leuke quotes, plus elke dag een ‘verjaardag’: van een bijzonder persoon of een opmerkelijke gebeurtenis. Bestel de scheurkalender hier.


Meer Nieuws