Chang’e-4 landt op de achterkant van de maan

Karlijn Klei

03 January 2019 21:30

De Chinese Chang’e-4-maanmissie gaat nu écht van start. De lander is het  eerste ruimtevaartuig dat ooit op de mysterieuze ‘achterkant van de maan’ landde. 

Vergeleken met de reis naar Mars, Bennu of Ultima Thule stelde de trip die Chang’e-4 afgelopen maand maakte misschien niet zoveel voor, maar dat maakt de missie niet minder interessant. Het Chinese ruimtevaartuig was namelijk op weg naar de achterkant van onze maan. En het eerste succes is geboekt; afgelopen nacht landde het vaartuig op de mysterieuze zijde van de natuurlijke satelliet. Een primeur voor de Chinezen.

Lees ook: Chang’e-4 cirkelt om de maan

Artist impression van de Chang’e-4 lander op de achterkant van de maan. © CNSA

Zachte landing

Begin december was het go time voor de Chang’e-4-maanmissie. Het Chinese ruimtevaartuig werd de ruimte in gelanceerd met als doel de achterkant van onze maan – de zijde die vanaf de aarde nooit direct zichtbaar is – onder de loep te nemen. Na 110 uur vliegen, zat het eerste deel van de reis erop; Chang’e-4 had de natuurlijke satelliet bereikt.

Vanaf dat moment cirkelde het ruimtevaartuig rond onze maan – tot afgelopen nacht. Op 2 januari 03:26 Nederlandse tijd streek Chang’e-4, met lander en rover, neer op de achterkant van de maan, in de 2500 kilometer grote, 12 kilometer diepe Von Kármán-krater. Volgens de Chinese ruimtevaartorganisatie (CNSA) verliep de landing zonder problemen en draaien de uitgeklapte zonnepanelen momenteel op volle toeren.

De eerste (goede) foto van de achterkant van de maan, genomen vanaf het oppervlak. Chang’e-4 maakte de foto vlak na de landing in de nacht van 2 op 3 januari 2019 (Nederlandse tijd). © CNSA

Speurwerk

Op het moment wordt de laatste hand gelegd aan de voorbereidingen voor de loskoppeling van de rover van de lander. Als ook die laatste stap achter de rug is, kunnen de metingen beginnen. De totaal acht instrumenten aan boord zullen onder andere de omgeving, de bodem en het binnenste van deze nog mysterieuze maankant onderzoeken. Dat moet men helpen te achterhalen waarom het er zo anders uitziet dan de zichtbare zijde van het hemellichaam.

Chang’e-4 maakte deze foto tijdens de landing in de nacht van 2 op 3 januari 2019 (Nederlandse tijd). © CNSA

De Chang’e-4 is niet voor niets de eerste die op de ‘verre’ kant van de maan landt; direct radiocontact met de lander en rover worden namelijk door het hemellichaam zelf geblokkeerd. Hierom kreeg – en krijgt – het ruimtevaartuig hulp van de Queqiao-satelliet die signalen doorspeelt naar aarde, en andersom.

So far, so good dus. Nu is het afwachten wat voor moois er uit de metingen van Chang’e-4 naar voren zal komen.

Update 4/1/2019: Afgelopen nacht, om 03:22 Nederlandse tijd, bijna exact 12 uur na de historische landing op de achterkant van de maan, zijn de Chang’e-4-rover en -lander van elkaar losgekoppeld. Hieronder zie je hoe de rover, de Jade Rabbit 2, de eerste ‘stapjes’ op het mysterieuze maanoppervlak zet.

De Chang’e-4-rover, de Jade Rabbit 2, is losgekoppeld van de lander. © CNSA

Bronnen: CNSA, ESA, Live Science, Gizmodo

Beeld: CNSA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Foto's