China gaat zwaar inzetten op autonoom varen

André Kesseler

21-02-2018 15:59:32

autonoom varen

Voor de kust van Macau leggen de Chinezen een enorm testgebied voor robotboten aan.

Het gebied heet het Zhuhai Wanshan Marine Testgebied en beslaat een kleine 775 vierkante kilometer oceaan, met daarin verschillende eilanden. Wanshan wordt voorzien van onder meer satellietnavigatiesystemen, sonar en datalinks. Daarmee moeten de nieuwe (kunstmatige intelligentie-) systemen aan boord van de autonome schepen worden getest, zodat ze veilig hun koers kunnen bepalen en obstakels kunnen vermijden. Bovendien komt er een haven waarin automatisch afmeren kan worden beproefd.

Zwerm

Overigens wordt het gebied niet alleen gebruikt voor civiele autonome systemen, maar ook voor militaire. Net als de Amerikanen werken ook de Chinezen aan schepen die helemaal zonder bemanning aan boord patrouilles uit kunnen voeren en in zwermen kunnen opereren.

Robotvracht

Een van de eerste schepen die in Zhuhai Wanshan worden getest is de ‘Roudou cloud’ (zie de foto hierboven). Het schip is vijftig meter lang, wordt elektrisch aangedreven en heeft voldoende batterijcapaciteit om 2800 kilometer af te kunnen leggen. Het autonome vrachtschip zou eind van dit jaar klaar moeten zijn voor gebruik.

Bronnen: Popular Science / Marine Insight

Beeld: cme.gov

Lees ook:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Foto's

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis