China bouwt vliegende schotel?

Karlijn Klei

15 October 2019 15:59

vliegende schotel

Alsof het UFO-achtige ding op zich nog niet maf genoeg is, doopten de makers het voertuig naar verluidt de ‘Super Great White Shark’.

Op Twitter doken onlangs beelden op van een van de deelnemers van de jaarlijkse China Helicopter Exposition in de stad Tianjin. En dat was nogal wat; want is dat nou een vliegende schotel? Het internet zet – niet geheel verwonderlijk – nogal wat vraagtekens bij het ietwat rommelig ogende ding.

Lees ook:

‘Vliegende super haai’

De website van de expo ziet er aardig legitiem uit, maar de beelden die zich afgelopen week over Twitter verspreidden, zijn op zijn zachtst gezegd bijzonder. De ster van de oproer is iets dat lijkt op een mix tussen een heuse vliegende schotel en een uit de kluiten gewassen roomba.

In de hoop wat details over het maffe ding te leren, schakelde Steve Trimble (hieronder) de hulp van zijn Chinees sprekende medetwitteraars in. En zo geschiedde.

Grapje?

En nee, de ‘Super Great White Shark’ lijkt geen vertaalfout te zijn. Een aantal dagen later beschreef de Chinese tabloid Global Times het ding ook – onder dezelfde naam. Volgens het Chinese mediaplatform gaat het om het prototype van een aanvalshelikopter.

Het ding, naar verluidt 7,6 meter lang en 2,85 meter breed, is nog ‘erg experimenteel en zal in de nabije toekomst niet gebruikt worden’ schrijft de Global Times. Op termijn zouden twee piloten in de cockpit van het luchtvaartuig kunnen passen, 6000 kilogram kunnen dragen en een topsnelheid van 650 kilometer per uur kunnen bereiken.

Hoewel de vliegende roomba in 2020 voor het eerst de lucht in zou moeten, is eigenlijk iedereen (lees: Twitteraars) uitermate sceptisch. Niet vreemd natuurlijk, want naast een paar foto’s en een kort filmpje is er bar weinig overtuigends over het ding te vinden.

Bronnen: Global Times, Popular Mechanics

Beeld: Liu Xuanzun/Global Times

KIJK 10/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!


Meer Foto's