China komt met eigen Google Earth

KIJK-redactie

25 October 2010 16:00

China heeft een eigen officiële online kaartenservice gelanceerd: Map World.

Het web-based programma geeft gebruikers gratis toegang tot gedetailleerde kaarten van China en kaarten met een hoge kwaliteit van andere landen.  De 2D-kaarten kunnen met een browser-plug-in ook driedimensionaal worden bekeken. De dienst is ontwikkeld door het China’s State Bureau of Surveying and Mapping, vergelijkbaar met het Nederlandse Kadaster.

Het land heeft strenge regels voor kaartenservices. Elk bedrijf dat deze dienst wil verlenen heeft een licentie nodig van de Chinese regering, wat inhoud dat er strenge regels zijn voor wat wel en niet mag worden getoond. Google bezit deze licentie niet en kan daardoor niet zo’n hoge resolutie bieden van het Chinese grondgebied.

Het programma is nog in ontwikkeling, maar kan op dit moment zo’n 10 miljoen bezoekers per dag aan. Binnen de landgrenzen hebben de kaarten een nauwkeurigheid van 2,5 meter, tot zelf 0,6 meter in stedelijk gebied. De kaarten zijn de afgelopen vier jaar verzameld en kunnen elke zes maanden worden vernieuwd. Kleine kanttekening: Google kan haar kaarten elke paar minuten updaten.

Leuk detail van de Chinese land-marketing: bij het kijken naar de hoofdstad Peking zijn lege straten met tanks en ander materieel te zien; onderdeel van de militaire parade op de nationale feestdag, 1 oktober.

Bronnen: BBC, China Daily, The Independent

Beeld: Map World


Meer Nieuws