China lanceert drie astronauten

kijkmagazine

11-06-2013 14:00:48

Lancering China Shenzou-10

Vandaag heeft China drie astronauten gelanceerd. Die moeten gaan oefenen met het aankoppelen aan een module in een baan rond de aarde.

De astronauten – twee mannen en één vrouw – zullen vijftien dagen in het buitenaardse verblijven. Tijdens die periode moeten ze één keer handmatig en één keer automatisch koppelen met de onbemande module Tiangong-1, die eind 2011 werd gelanceerd. Uiteindelijke doel van het programma waar deze missie deel van uitmaakt, is om rond 2020 een Chinees ruimtestation in bedrijf te nemen.

Wat de Chinese astronauten tijdens de huidige missie gaan doen, is op zich niet heel bijzonder in vergelijking met wat in de westerse ruimtevaart wordt klaargespeeld. Maar het is wel het zoveelste stapje in een ruimtevaartprogramma dat al zo’n 25 jaar trouw wordt gevolgd, meldt een deskundige op de site van New Scientist. Gaat het land de komende jaren op die manier gestaag door, in plaats van te maken te krijgen met allerlei koerswijzigingen en bezuinigingen à la de NASA, dan zal het uiteindelijk heel wat kunnen bereiken.

Xinhua, het staatspersbureau van China, heeft een aantal foto’s van de lancering.

Bronnen: Xinhua, New Scientist

Beeld: Xinhua/Li GangPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis