China wil deels onbemande marine

André Kesseler

23 June 2016 16:00

chinese muur

De Chinezen maken plannen om een hele vloot onbemande onderwatervaartuigen te bouwen.

Een belangrijk probleem van het People’s Liberation Army Navy (PLAN or PLA Navy) lijkt de bescherming tegen Japanse en Amerikaanse onderzeeboten. En dus stelt de China State Shipbuilding Corporation, het staatsbedrijf dat bijna alle marineschepen bouwt, om een soort muur van sensors op de oceaanbodem aan te leggen die continue naar langsvarende onderzeeboten gaat luisteren. Op een tentoonstelling liet PLAN zien waar aan wordt gedacht.

chinese_underwater_great_wall

Prettige bijkomstigheid van zo’n ‘onderwaterse Chinese muur’ is dat ze er ook aardbevingen en tsunami’s mee kunnen detecteren. Helemaal nieuw is zo’n systeem overigens niet, want de Amerikanen hadden dat jaren geleden al om zich daarmee Russische onderzeeboten van het lijf te kunnen houden.

Dreiging

Als een onderzeeboot is ontdekt, worden er onbemande vaartuigen op af gestuurd om de dreiging uit te schakelen. Een van de opties is het Semi-Autonomous Robotic Vehicle (SARV), een soort torpedo die door een Chinese onderzeeboot kan worden gelanceerd.

sarv_uuv

Andere mogelijkheden zijn een modulair model dat uitgerust kan worden met allerlei sensors en anti-onderzeebootwapens of de 5 tot 10 ton zware Autonomous Robotic Vehicle (ARV). De laatste kan helemaal zelfstandig rondvaren, verkenningen uitvoeren, zeemijnen uitschakelen en vijandelijke onderzeeboten aanvallen.

chinese_uuv_1

Hoe ver het PLAN met het onbemande wapentuig is, is niet bekend. Maar voordat de wapens kunnen worden ingezet, moeten er nog wel even goede kunstmatige intelligentie-systemen worden ontwikkeld. Want het zal niet de bedoeling zijn dat al dat fijne autonome Chinese spul straks de eigen bemande onderzeeboten naar de kelder gaat helpen.

Bronnen: Popular Science

Beeld: PLAN


Meer Nieuws