Stort Chinees ruimtestation dit weekend op aarde neer?

Laurien Onderwater

28-03-2018 10:59:51

Chinees ruimtestation

Grote kans dat het Chinese ruimtestation Tiangong-1 dit weekend neerstort op aarde. Maar waar? Dat is nog de vraag.

Op 29 september 2011 lanceerden de Chinezen hun ruimtelaboratoriummodule, genaamd Tiangong-1 (‘Hemels Paleis’), waarna het station in een baan om de aarde werd gebracht op een hoogte van 350 kilometer. Maar twee jaar geleden heeft China het contact met het laboratorium verloren en nu is Tiangong-1 ten dode opgeschreven. Het 8500 kilo wegende ruimtestation – dat nu ongeveer op een hoogte van 212 kilometer zweeft met een snelheid van 27.719 km/uur – kan het elk moment te pletter vallen op aarde.

Te pletter

Aerospace Corporation – een non-profit organisatie die het verlaten orbitale lab volgt – voorspelt dat Tiangong-1 zijn definitieve duik gaat maken op 1 april (geen grap), maar de voorspelling kan 36 uur afwijken. Dat betekent dat het ruimtestation ook al morgen neer kan storten. Moeten we nu in paniek raken?

Grafiek die de hoogte van Tiangong-1 laat zien. © Aerospace Corporation

De kans is miniem

Nee hoor, de kans is erg groot dat Tiangong-1 zal plonzen in de oceaan, gezien het feit dat ruim zeventig procent van het aardoppervlak uit water bestaat. Mochten er wel stukjes ruimtestation het land bereiken dan acht Aerospace Corporation de kans zeer klein dat mensen erdoor worden geraakt.

Volgens de website is deze kans een miljoen keer kleiner dan de kans om de jackpot te winnen. Ook de European Space Agency (ESA) meent dat de kans dat je door ruimtepuin wordt geraakt tien miljoen keer kleiner is dan de kans dat je wordt getroffen door de bliksem.

Lottie Williams

Er is echter wel één bekend geval van een vrouw die is geraakt door ruimtepuin. Op 22 januari 1997 landde een klein stukje metaal op de schouder van Lottie Williams dat hoogstwaarschijnlijk afkomstig was van een Delta-raket. De Amerikaanse vrouw was hierdoor niet gewond geraakt, maar wel heel bekend geworden.

Toch waarschuwt Aerospace Corporation wel het publiek. Wanneer mensen namelijk denken een fragment van Tiangong-1 te hebben gevonden, mogen ze het niet aanraken, omdat het kan zijn verontreinigd met de zeer bijtende brandstof hydrazine die wordt gebruikt door de stuwraketten.

Maar toch: ook al is de terugkeer van Tiangong-1 spectaculair om te volgen, we hoeven ons geen zorgen te maken over een regen van ruimtestationstukjes.

Onderstaande video geeft een voorproefje van de laatste momenten van Tiangong-1.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Aerospace Corporation, New Atlas, Live Science, Business Insider

Lees ook:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis