Glas tovert water om in een cocktail

Laurien Onderwater

06-12-2017 12:59:17

cocktail

Wel de lusten, niet de lasten. Dat wil toch iedereen? Met dit cocktailglas, dat je water naar een cocktail laat smaken, kan het.

Wat is het toch met ongezond eten of drinken waardoor het zo lekker smaakt? Het zou veel makkelijker zijn als lekkere dingen weinig calorieën bevatten. En natuurlijk kan gezond eten ook heel smakelijk zijn, maar we doelen nu even op iets anders: op cocktails. De gemixte drankjes die vol suiker en alcohol zitten, kun je beter niet te vaak drinken.

Tenzij je het uit dit speciale glas drinkt. Want onderzoekers van de National University of Singapore hebben een cocktailglas ontwikkeld dat met kleine elektrodes de smaakpapillen van drinkers stimuleert. Hierdoor smaakt een saai glas water naar een martini of bloody mary.

Vocktail

De technologie borduurt voort op de limonadebeker die de onderzoekers uit Singapore eerder dit jaar ontwikkelden. Hierbij bepaalde een sensor de smaak van een glas limonade waarna hij de informatie doorstuurde naar een speciale beker met ledverlichting en elektrodes. De verlichting zorgt voor de juiste kleur van de limonade, terwijl de elektrodes de smaakpapillen stimuleren, zodat je de limonade afkomstig van een ander glas proeft.

Toch was deze uitvinding nog niet optimaal, want het systeem kon de smaak niet volledig overbrengen. Wat miste, was geur – een belangrijke factor bij het ervaren van smaak. Daar brengt de Vocktail – van virtual cocktail – verandering in.

Luchtpompjes

Op de rand van het Vocktail-glas zijn twee elektrodes bevestigd die, niet als bij de limonadebeker, de smaakpapillen ‘triggeren’. Ook zorgt ledverlichting voor de juiste kleur van het gewenste drankje.

Maar nieuw zijn de drie kleine luchtpompen die geurmoleculen verspreiden wanneer je het glas naar je mond brengt. De drinker ruikt dan ook de cocktail wat de smaak ten goede komt. De geurmoleculen zitten in kleine cartridges die in het glas zijn verwerkt. Deze cartridges zijn heel makkelijk bij te vullen of te verwisselen.

Met een mobiele app stel je zelf de smaak van je cocktail af. Vervolgens kun je de voorkeuren opslaan en – mocht je daar behoefte aan hebben – delen met je vrienden of op sociale media.

Bovendien is het Vocktail-glas niet alleen goed voor je lichaam (en slecht voor de kilo’s), maar ook voor de portemonnee, aangezien je al snel acht euro voor een cocktail betaalt en een glas water gratis is.

Mousserend

Toch zien de onderzoekers er niet alleen een geinig, handig glas in. Zo zou de technologie ook oudere mensen kunnen helpen die op een streng dieet zijn, vanwege hart- en vaataandoeningen, of met een te hoge bloeddruk kampen om toch van hun eten en drinken te genieten.

Het onderzoeksteam is nu druk bezig om nog meer eigenschappen van een drankje – waaronder textuur en een mousserend effect – te kunnen simuleren met het glas. En ondertussen proberen ze ook samen te werken met grote bedrijven om de technologie op de markt te krijgen. Mag ik alvast een bestelling plaatsen?

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: National University of Singapore, New Atlas

Beeld: National University of Singapore

Lees ook: 

KIJK 12/2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes