Combinatie cafeïne en sport weert kanker bij muizen

KIJK-redactie

04-04-2012 09:00:07

Kopje koffie na het sporten is misschien wel een goed idee

Beweging doet een mens goed; dat is onderhand wel bewezen. Maar wist je dat het misschien nog wel eens veel gezonder zou kunnen zijn om na het sporten een kopje koffie te drinken?

Amerikaanse wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar huidkanker bij muizen. Ze ontdekten dat de opmerkelijke combinatie van cafeïne consumeren en sporten zorgt voor veel minder tumoren dan cafeïne of sporten alleen.

De onderzoekers hebben dit achterhaald door te experimenteren met muizen die gevoelig waren voor huidkanker. Sommige muizen kregen regelmatig een shot cafeïne, andere mochten rondjes rennen in een tredmolen, weer andere kregen cafeïne én beweging.

Het bleek de combinatie te zijn die het meest effectief was: deze muizen ontwikkelden tot 62 procent minder tumoren dan de niet-sportende of ‘koffie drinkende’ muis. Daarnaast werden hun tumoren tot wel 85 procent minder groot.

Alleen het cafeïneshot of alleen beweging bleek lang niet zo effectief. De muizen die cafeïnevrij rondjes renden in de tredmolen kregen tot 35 procent minder tumoren dan de muizen van de controlegroep; voor de niet sportende cafeïneklanten was dat 27 procent.

Dikke muizen

Hierna vroegen de onderzoekers zich kennelijk af wat het bijkomende effect zou zijn van overtollig vet. Enkele muizen kregen een ‘verdikkingskuur’ van twee weken met flink wat omega 6-vetzuren. Daarna werd het experiment herhaald. Opnieuw was het de combinatie cafeïne-beweging die het beste resultaat oogstte: een gewichtsafname van 63 procent, tegenover 30 procent voor de koffiedrinkers en 56 procent voor de sporters.

Verantwoordelijk onderzoeker Yao-Ping Lu vermoedt dat het allemaal komt door een vermindering van het aantal ontstekingen in de huid: 92 procent minder bij de cafeïne drinkende én sportende muis. “Ik verwacht dat onze bevindingen in een zeker opzicht ook van toepassing zijn op mensen”, voegt Lu daaraan toe.

Bronnen: American Association for Cancer Research, persbericht via EurekAlert!

Beeld: Sarah Fleming/CC-BY-2.0Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws