Compleet gevechtsvliegtuig verdwenen na botsing?

Astrid Kromhout

02 October 2020 12:00

KC-130J tankvliegtuig met F-35B straaljager

Na een botsing tussen twee militaire vliegtuigen in de Verenigde Staten maakte het tankvliegtuig een noodlanding en ging de straaljager in rook op. 

Een F-35B – de mariniers-versie van de F-35 die verticaal kan opstijgen en landen – is op 29 september met een KC-130J Hercules tankvliegtuig gebotst tijdens een oefening van de Amerikaanse mariniers boven Californië. Het tankvliegtuig kon met flinke schade een geslaagde noodlanding maken in een veld. Alle acht bemanningsleden stapten ongedeerd van boord. De vlieger van de F-35B wist zich met de schietstoel te redden, maar waar zijn toestel is gebleven?

Lees ook:

Reportage van News Channel 3 bij de crash site.

Noodlanding

Tijdens de oefening heeft de KC-130J de straaljager in de lucht bijgetankt. Volgens de mariniers hebben beide vliegtuigen hierbij “contact gemaakt”, waarna de Hercules een noodlanding moest maken en de F-35B neerstortte. Wat precies de oorzaak van het ongeval is geweest, zoekt het korps nog uit. 

Tankvliegtuig na noodlanding

Schietstoel

Het vrachtvliegtuig dat op zijn buik in een veld ligt, heeft door de crash flinke schade opgelopen. Twee propellers ontbreken en er lekt brandstof uit een vleugel. De straaljager is in de woestijn neergestort. Vlak na de crash stegen er twee flinke zwarte rookwolken op. Een ooggetuige zag na de botsing iemand aan een parachute naar beneden komen, wat de vlieger van de straaljager moet zijn geweest die zich met de schietstoel in veiligheid heeft gebracht. Hij wordt behandeld aan zijn verwondingen.

Video van de crash van de F-35B, nog onbevestigd.

Geëxplodeerd

De US Marine Corps heeft de wijde omtrek van de plek waar de straaljager is gecrasht afgezet, meldt televisiestation News Channel 3. Voor het onderzoek naar de oorzaak kan elk stukje bewijs op de grond cruciaal zijn.

Bronnen: USNI News, Popular Mechanics, Marine Corps Yuma, News Channel 3

Beeld KC-130J en F-35B: Alan Wilson, Wikimedia

Beeld gestrande KC-130J: KESQ News Channel 3

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Uncategorized