‘Computer kent je beter dan je vrienden’

Naomi Vreeburg

13-01-2015 09:00:38

Facebook

Uit nieuw onderzoek blijkt dat computers ons beter kunnen beoordelen dan onze maatjes.

Wie kennen je nu beter dan je vrienden en familie? Computers, zo zeggen onderzoekers van de University of Cambridge en Stanford University. Aan de hand van Facebook kunnen computers je persoonlijkheid beter beoordelen dan je trouwe kameraden die je misschien al wel 10 jaar in real life kent. Alleen je partner blijkt een geduchte tegenstander voor het apparaat.

Thumbs up

Wu Youyou en zijn onderzoeksteam lieten maar liefst 86.220 vrijwilligers die actief zijn op Facebook een uitgebreide vragenlijst invullen. Op basis hiervan werd gescoord hoe open, plichtbewust, extravert, vriendelijk en neurotisch een persoon in kwestie was. Vervolgens kon hij of zij vrienden en familie aansporen om een kortere enquête in te vullen om te zien hoe goed ze hun kameraad kenden. Meer dan 32.000 deelnemers kregen dit voor elkaar.

In de tussentijd maakte een computer ook een analyse van de proefpersoon op basis van de likes die hij of zij gaf. Wanneer iemand een Facebookpagina over meditatie een thumbs up gaf, werd dit gezien als een teken van een open persoonlijkheid. Aan de hand van 10 likes won de computer het al van collega’s, met 70 van een vriend of huisgenoot, met 150 van een familielid en met 300 likes van een echtgenoot.

Verbanden leggen

Maar hoe is het mogelijk dat een apparaat zelfs je eigen moeder kan verslaan? “Dit heeft met een paar factoren te maken”, mailt hoofdonderzoeker Youyou. “Mensen brengen heel veel tijd door op social media en laten hier een heleboel informatie achter die computers kunnen gebruiken. Maar vrienden en familie zie je maar sporadisch.”

“Hiernaast zijn computers in staat om meer informatie op te slaan, het menselijk brein is hierin natuurlijk beperkt”, vervolgt Youyou. “Bovendien kunnen ze beter verbanden leggen tussen informatie en persoonlijkheid dan wij dat kunnen.”

Bronnen: PNAS, University of Cambridge via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis