Conditioner net zo goed tegen neten als speciale shampoo

KIJK-redactie

26 February 2014 16:00

Een gewone conditioner is net zo effectief bij het verwijderen van neten als speciaal daarvoor ontwikkelde shampoos.

Eitjes van hoofdluis, ook wel neten genoemd, zijn erg moeilijk te verwijderen. Vrouwtjesluizen leggen ze rechtstreeks op haarstrengen, waaraan ze vast komen te zitten met een lijmachtige substantie (zie afbeelding). Hierdoor kun je je er moeilijk van ontdoen. Er zijn dan ook verschillende luizen- en netenshampoos ontwikkeld, die vaak duurder zijn dan normale shampoos. Maar nu blijkt uit Belgisch, in het Journal of Medical Entomology gepubliceerd onderzoek dat een gewone conditioner net zo effectief is.

Verschillende effectieve methodes

De Belgische wetenschappers verzamelden 605 haren van zes verschillende kinderen. Aan elke haar kleefde een neet. Vervolgens werd getest op welke manier de eieren het makkelijkst konden worden verwijderd. De neten die volledig onbehandeld bleven, waren hat lastigst om te verwijderen. Eieren op haren die waren ondergedompeld in gedeïoniseerd water waren veel gemakkelijker te verwijderen, net als de eieren op de haren die met gewone conditioner of speciale netenshampoo waren behandeld.

Ze vonden echter geen grote verschillen tussen de gewone conditioner en de speciale shampoo. In alle gevallen waren minder moeite en kracht nodig om de neten te verwijderen nadat de haren waren behandeld.

Smeermiddel

De onderzoekers veronderstellen dat het gedeïoniseerde water effectief is omdat het werkt als een smeermiddel. Daardoor is er minder wrijving nodig om de neten van de haren te verwijderen. Datzelfde geldt voor conditioners, waardoor die ook goed werken tegen neten.

Bronnen: Journal of Medical EntomologyEntomological Society of America via EurekAlert!

Beeld: Entomological Society of America


Meer Nieuws