Curiosity deelt eenzaam plaatje

Laurien Onderwater

2019-11-04 12:59:25

central butte galekrater

De Marsrover heeft ons weer een fijn ansichtkaartje gestuurd.

Ruim zeven jaar geleden landde Curiosity in de Galekrater, aan de voet van de berg Aeolis Mons (Mount Sharp) op onze rode buur. Sindsdien zijn we heul veel informatie en foto’s rijker. Onlangs stuurde het ruimtewagentje een foto van zijn huidige locatie: Central Butte.

Lees ook:

Central Butte

De rechter navigatiecamera van Curiosity schoot dit plaatje afgelopen vrijdag vanaf locatie Central Butte die zich in de Galekrater bevindt. Central Butte is een zogeheten voetvlakte; een flauw hellend oppervlak aan de voet van een berg of heuvel.

Op de voorgrond zie je de rotsformaties van de ‘Butte’ en op de achtergrond is de rand van de Galekrater te zien (zie ook foto bovenaan). De krater is het gevolg van een meteorietinslag van miljarden jaren geleden en heeft een diameter van ruim 150 kilometer.

Eenzaam

Naast het feit dat de foto erg interessant is voor (planetaire) geologen, benadrukt hij ook het isolement van Curiosity. Eerder dit jaar besloot de NASA namelijk om de stekker uit Opportunity trekken, sindsdien is Curiosity de enige rover die op Mars werkt (InSight is namelijk geen rover, maar een lander).

Bronnen: ScienceAlert, CNET

Beeld: NASA/JPL-Caltech

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Foto's

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys