Dawg Tag meet temperatuur van hond

Naomi Vreeburg

11-07-2018 12:59:14

dawg tag

Maak kennis met Dawg Tag, een apparaatje dat moet voorkomen dat je hond verandert in een hot dog.

De nachtmerrie voor iedere hondeneigenaar overkwam ingenieur Matthew Edwards in 2016. Toen hij op een mooie zomerdag samen met zijn gezin Bull uitliet, zakte de trouwe viervoeter ineens in elkaar. De dierenarts liet weten dat de hond kampte met een zonnesteek; hij werd in heel korte tijd deels blind, had interne bloedingen en een onregelmatige hartslag. Edwards en zijn familie moesten Bull in laten slapen.

Dawg Tag

Dit mag nooit meer gebeuren, dacht Edwards en de ingenieur besloot een apparaat te ontwikkelen dat de temperatuur van honden nauwkeurig bijhoudt zodat de baasjes kunnen zien wanneer hun trouwe viervoeter oververhit raakt. Na twee jaar onderzoek komt hij met de wearable Dawg Tag.

Dit prototype meet de lichaamstemperatuur niet alleen in de nek – zoals sommige vergelijkbare wearables – maar op verschillende plekken op het lijf van het dier, zo meldt Edwards op Kickstarter. Met behulp van een microprocessor en algoritmes combineert het apparaatje deze waardes tot één temperatuur die het afbeeldt op een schermpje.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Naast deze temperatuur, geeft het apparaat op het display ook aan wat de luchtvochtigheid is in de omgeving. Gebaseerd op die gegevens laat een kleurenschema vervolgens aan de eigenaren weten of hun hond de gevarenzone nadert en extra risico heeft op een zonnesteek. In de toekomst wil Edwards dat deze waarschuwing ook wordt doorgeseind naar de smartphones van de baasjes.

Kickstarter

Maar zo ver is het nog niet. Edwards heeft geld nodig om de Dawg Tag op de markt te krijgen en verder te ontwikkelen: 130.000 dollar (110.000 euro) om precies te zijn. En dat is geen katten… eh… hondenpis. Ook de wearable zelf is met 120 dollar (ruim 100 euro) aan de dure kant. De ingenieur heeft dan ook pas 547 euro opgehaald… Zou jij het Kickstarter-project backen?

Bronnen: Kickstarter, New Atlas

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes