De beste KIJK-covers en -artikelen van 2019

Laurien Onderwater

26 December 2019 12:59

KIJK-covers

Wat waren de beste KIJK-artikelen en mooiste covers van het jaar 2019? De redactie heeft zo zijn voorkeur!

Ook het afgelopen jaar heeft de KIJK-redactie hard zijn best gedaan om intrigerende artikelen en toffe covers tot op je deurmat af te leveren. Maar we hebben natuurlijk allemaal onze persoonlijke favorieten. Lees welke artikelen en covers er voor het KIJK-team uitspatten.

Hoofdredacteur André gaat voor de cover van KIJK 3/2019 én het bijbehorende artikel.

KIJK 3/2019

“Donkere materie is geen onderwerp dat heel dicht bij me staat. Maar toch kan ik languit genieten van een artikel als dat van Jean-Paul Keulen, die je als lezer in KIJK 3 helemaal meeneemt naar een van de meest fascinerende raadsels in de astronomie. Dat dat dan ook nog een fantastische en gedurfde KIJK-cover oplevert, is natuurlijk helemaal een cadeautje!”

Coördinerend redacteur Naomi is fan van de laatste cover van dit jaar, waarop een halve holbewoner prijkt en van het interview met Elisabeth Bik.

Over de cover: “We gingen knallend het jaar 2019 uit met een prachtige cover. Hierop is te zien hoe we van woeste, grof gebouwde Homo sapiens veranderden in vreedzame mensen met een platte snoet. Illustrator Bert van den Broek heeft deze plaat voor KIJK 12/2019 in elkaar gefotoshopt, en dat is wat mij betreft ontzettend goed gelukt.”

Over het artikel: “Sinds KIJK 11/2019 hebben we een andere interviewvorm. Van enkel vraag-en-antwoord gingen we over naar een zogeheten reportage-interview, waarbij het doen en laten en de omgeving van de geïnterviewde meer tot zijn recht komt. Een schot in de roos als je het mij vraagt. Ik vond in het bijzonder het gesprek met Elisabeth Bik erg geslaagd. Ontzettend interessant om te lezen hoe deze microbioloog op zoek gaat naar beeldmanipulatie om frauderende wetenschappers in de kraag te vatten.”

Beeldredacteur Margriet kiest voor de cover van KIJK 3/2019 waarop donkere materie in de schijnwerpers werd gezet, en voor het artikel ‘Killers op hun retour’ uit KIJK 5/2019.

KIJK 5/2019

Over de cover: “Ik vind het een ongrijpbaar onderwerp met een passende cover. Je moet even moeite doen om hem door te krijgen en dat maakt hem verrassend. Bovendien was het voor de redactie spannend om voor zo’n cover te gaan en nog spannender hoe er door lezers op gereageerd zou worden. Gelukkig kregen we veel positieve reacties!”

Over het artikel: “Ik ben een groot fan van detectives, politieseries en forensische wetenschap en dit onderwerp vind ik, behalve onbegrijpelijk en gruwelijk, ook ontzettend intrigerend.”

Redactieassistent Lysette gaat, net als André en Margriet, voor de cover van KIJK 3. Haar favoriete artikel is het interview Elisabeth Bik.

Over de cover: “De cover van KIJK 3 is mijn favoriet om hij anders is, prikkelt, humor heeft (inktzwart maar toch ‘in de spotlights’) en omdat ik hem, vanwege het reliëf (door de matte letters op de glanzende achtergrond) gewoon heel erg mooi vind.”

Over het artikel: “Mijn keuze is op het interview met Elisabeth Bik gevallen, omdat ze een voorloper is. Ze heeft een vakgebied gecreëerd en is daarin wereldwijd dè autoriteit, ze is dapper en volhardend en stelt ondanks de (initiële) weerstand misstanden aan de kaak binnen een wereld waar niemand die misstanden verwacht.”

Strategisch marketeer Talitha kiest voor de cover van KIJK 6/2019 waarop een zich schamende Einstein prijkt. Ook het bijbehorende artikel is haar favoriet.

“Editie 6 is echt mijn favoriete omslag. Ik vind hem origineel, goed passend bij het hoofdartikel en mooi rustig. Mijn favoriete artikel is eveneens het hoofdartikel van editie 6 ‘Hall of shame’. Ook in de wetenschap gaat het zeker niet altijd van een leien dakje, waarbij ik dan weer reuze nieuwsgierig ben wát er misging!”

Vormgever Arnold gaat ook voor de cover van KIJK 6/2019. Verder kiest hij niet voor een favoriet artikel maar voor een favo rubriek: Tech-Toys.

Over de cover: “Ik vind de cover van KIJK 6 ontzettend pakkend waarop Albert Einstein zijn hand voor zijn ogen houdt. De kop en het beeld sluiten perfect op elkaar aan.”

Over Tech-Toys: “Zodra ik het nieuwe nummer in handen heb, blader ik meteen naar de Tech-Toys. Ik zoek altijd de gadgets op die erin staan, of het nou over gekke schoenen gaat of over de nieuwste koptelefoons. En zo kom ik ook leuke Kickstart-projecten tegen. Bovendien vind ik de schrijfstijl van Rik Peters goed gevonden met briljante woordgrappen.”

Redacteur Laurien kiest de cover van KIJK 7/2019 waarop de wereldberoemde foto van Buzz Aldrin staat en het beeldverhaal ‘Ruimtelijk inzicht’ van KIJK 4/2019.

Over de cover: “Ik ben gek op alle platen die tijdens de Apollo-missies zijn genomen. Thuis staat er een dik boek in de kast waarin de mooiste foto’s van deze ruimtemissies staan. Dit was ook de eerste cover met de nieuwe opmaak, dus minder tekst op de omslag en een matte finish – iets wat ik erg mooi vind.”

Over het artikel: “We blijven in het ruimtethema, want mijn lievelingsartikel is het beeldverhaal dat collega Naomi met vlotte pen schreef over kunstwerken van de kosmos. Die vintage platen bevatten zoveel kleur en zien er zo dromerig uit. Lange tijd was het kunstwerk dat op pagina 32 staat mijn bureaublad.”

Natuurlijk horen we ook graag wat jouw favoriete KIJK-artikelen en – cover van 2019 zijn!


Meer Nieuws