De lekkerste jeuk om aan te krabben

KIJK-redactie

02 February 2012 13:00

Krabben is het lekkerst bij jeuk aan de rug en enkels

Als je jeuk hebt, is er even niets lekkerder dan om je nagels in je huid te zetten en te krabben. Maar waar zit de lekkerste jeuk?

Wie het artikel ‘Onderzoek: pijn jeukt niet’ heeft gelezen, weet dat jeuk geen verergerde vorm van pijn is. Maar de ene jeuk is ook de andere niet. Soms zakt de drang om te krabben snel weg en soms is het gewoon te lekker om ermee te stoppen. Dermatoloog Gil Yosipovitch van het Wake Forest Baptist Medical Center ging op zoek naar de lekkerste jeuk om aan te krabben.

Yosipovitch en zijn collega’s riepen achttien mensen op om hen eens lekker te kietelen. De rug, onderarmen en enkels van de proefpersonen werden zacht gemasseerd met een fluweelboon, een tropische plant die beroemd is vanwege de jeuk die hij opwekt bij contact met de huid. Wanneer de jeuk goed op gang was gekomen, moesten de gejeukten aangeven hoe erg deze was op een schaal van een tot tien. De proefpersonen mochten vervolgens niet zelf hun jeuk ‘verlichten’, maar werden door de onderzoekers gekrabd tot de jeuk geheel weg was.

De ergste jeuk ontstond op de rug en de enkels en hier was de verlichting van het krabben dan ook het grootst. Maar terwijl de verlichting wegzakte op de onderarmen en de rug, bleef deze bij jeuk aan de enkels aanwezig; het krabben bleef hier genieten. Dit verklaard volgens Yosipovitch waarom mensen met huidaandoeningen als eczeem en psoriasis meer last hebben op hun rug en enkels. Hier is de jeuk het meest intens en de verlichting van krabben het grootst.

De wetenschappers gaan door met hun onderzoek om meer inzicht te krijgen in het verhelpen van jeuk en hopen uiteindelijk jeukverlichting op maat aan te kunnen bieden zonder dat de huid kapot hoeft te gaan. Krab ondertussen dus nog even met mate, zelfs aan je enkels.

Bronnen: Britisch Journal of Dermatology, NPR.org via Wake Forest, LiveScience

Beeld: Archos


Meer Nieuws