‘De pil maakt onaantrekkelijke mannen sexyer’

Naomi Vreeburg

18-11-2014 11:00:02

Vrouwen met een onaantrekkelijke echtgenoot, blijken minder tevreden te zijn met hun huwelijk als ze stoppen met de pil.

Vorig jaar bleek uit onderzoek van eigen bodem dat vrouwen jaloerser worden door de pil en dat de dames die aan de pil waren minder aantrekkelijk werden gevonden door mannen. Niet zulke positieve berichten over deze vorm van anticonceptie dus. Maar nu is er goed nieuws voor een bepaalde ‘doelgroep’: vrouwen lijken onaantrekkelijke mannen begeerlijker te vinden als ze de pil slikken dan wanneer ze stoppen.

Amerikaanse onderzoekers volgden 48 getrouwde koppels voor vier jaar en nog eens 70 voor slechts één jaar. Geregeld werd aan de vrouwen gevraagd hoe tevreden ze waren met hun seksleven. Hieruit bleek dat vrouwen meer content waren wanneer ze hun ‘pillenslik’-gedrag niet veranderden. Wanneer ze de pil constant gebruikten en niet stopten tijdens het huwelijk bijvoorbeeld.

Tevredenheid huwelijk

Ook vroegen ze naar de tevredenheid over hun huwelijk in het algemeen. En dit leverde een wat spannender resultaat op. Vrouwen die aan het begin van hun relatie aan de pil waren, gaven aan minder blij te zijn met hun huwelijk wanneer ze stopten met de pil. Maar dit gold alleen wanneer hun mannen niet zo aantrekkelijk waren. De dames die getrouwd waren met ‘sexy’ heren waren juist meer tevreden wanneer ze stopten met de pil.

De aantrekkelijkheid van een mannengezicht werd overigens gescoord door “daarin getrainde wetenschappers”. Aan de hand van een foto gaven zij een rapportcijfer aan de heren.

Uit de resultaten kan volgens de onderzoekers worden afgeleid dat vrouwen die de pil niet slikken (en dus een natuurlijke menstruatiecyclus hebben) vatbaarder zijn voor een mooi uiterlijk. Vrouwen die stoppen met de pil zijn zich er dan opeens van bewust hoe knap hun man eigenlijk is. Maar de dames die een niet zo aantrekkelijke man thuis hebben zitten, vallen in een gat als ze de pil niet meer slikken. Ze willen dan liever een knapper exemplaar.

Kanttekeningen

Er moeten wel een paar kanttekeningen bij het onderzoek worden geplaatst. Het is namelijk moeilijk aan te tonen of het daadwerkelijk de veranderende hormonen zijn die de tevredenheid over het huwelijk veranderen. Er kunnen natuurlijk meerdere factoren in het spel zijn. Een aantal hiervan zijn door de wetenschappers gecorrigeerd, maar niet allemaal.

Bovendien bleek de huwelijksscore van de vrouwen niet te worden beïnvloed wanneer ze halverwege hun huwelijk begonnen met het slikken van de pil. Je zou verwachten dat ze hierna meer tevreden zouden zijn met hun niet al te knappe echtgenoten dan ervoor. Volgens hoofdonderzoeker Michelle Russell is meer onderzoek nodig om dit resultaat te kunnen verklaren.

Bronnen: PNAS, LivesciencePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis