DEET jaagt niet alle muggen weg

KIJK-redactie

21-02-2013 16:00:45

Als je dacht dat je met DEET veilig ben voor muggen, dan heb je het mooi mis. Uit nieuw onderzoek blijkt dat ze gewend raken aan het anti-insectenmiddeltje.

Veel reizigers zweren bij DEET als ze op vakantie gaan naar tropische oorden. Het spul houdt namelijk vervelende muggen, zoals de malariamug, bij je uit de buurt. Apothekers en de GGD adviseren dan ook altijd om DEET mee te nemen op vakantie.

Maar voorzichtigheid is geboden. Uit onderzoek van London School of Hygiene & Tropical Medicine blijkt namelijk dat muggen van de soort Aedes aegypti, die berucht zijn omdat ze de ziekte dengue (ook wel knokkelkoorts) kunnen overdragen, de geur negeren als ze er drie uur eerder al aan zijn blootgesteld. De onderzoekers denken dat dit komt doordat de geurreceptoren van de insecten minder gevoelig zijn geworden.

Hetzelfde onderzoeksteam bewees al eerder dat sommige insecten ongevoelig zijn voor de DEET-geur, maar dat kwam door een genetische afwijking. Uit de nieuwe resultaten blijkt dat muggen zich ook op het moment zelf kunnen aanpassen.

Toch betekent dit niet dat je vanaf nu je flesje DEET thuis moet laten. Volgens de onderzoekers is het in het algemeen nog steeds een erg goed antimuggenmiddel, zeker in gebieden waar veel gevaarlijke insecten rondvliegen. De onderzoekers gaan nu eerst een vervolgstudie starten om vast te stellen hoe en hoe lang de muggen bestand blijven tegen DEET.

Bronnen: PLOS ONE, Public Library of Science via EurekAlert!

Beeld: Muhammad Mahdi Karim/Wikimedia CommonsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar