Deze duimring spoort SOA’s op

Naomi Vreeburg

25 August 2015 09:00

Erg modieus is deze ring niet; wel nuttig. Hij onderzoekt binnen een minuut of je een SOA onder de leden hebt.

Het blijft gênant: naar de dokter gaan om te testen of je een SOA hebt opgelopen. Daarom heeft de Mexicaanse onderzoeker Ernesto Rodriguez Leal een ring ontworpen die deze ziektes kan detecteren. Het voorwerp hoef je niet om je jongeheer te schuiven – zoals deze condooms die van kleur veranderen als je een SOA hebt – maar om je duim.

De ring, genaamd Hoope, werkt als volgt: met een druk op de knop komt er een kleine naald tevoorschijn die bloed bij je afneemt. De capillaire werking stuurt het bloedmonster naar de ingebouwde lab-op-een-chip, waar het door vier kanaaltjes reist. “In deze kanaaltjes hebben we antigenen geplaatst die aan de antilichamen van SOA’s hechten”, vertelt Leal. “Als er antilichamen van een van deze aandoeningen in je lichaam aanwezig zijn, zullen de antigenen ze vangen en een elektrochemische reactie veroorzaken.”

Deze gegevens ontvang je vervolgens via een speciale app op je mobiele telefoon. Zo weet je binnen een minuut of die vervelende jeuk en dat branderige gevoel bij het plassen, worden veroorzaakt door een SOA.

hoope ring

Er is al een prototype van Hoope gemaakt aan de Colorado State University. Dit blijkt vooral goed in het detecteren van syfilis. Het team is nu bezig om de ring ook een specialist te maken in het opsporen van gonorroe, chlamydia en trichomoniasis.

Leal wil zijn ontwerp begin 2016 op de markt brengen voor 50 dollar (43,50 euro). Nou, we helpen het ze Hoope dat het lukt.

Bron: Gizmag

Beeld: Investigacion y Desarrollo


Meer Nieuws