Deze vork laat eten zouter smaken

Naomi Vreeburg

01-04-2016 09:00:46

Door elektrische schokjes aan je tong te geven, zou je minder zout aan je gerechten hoeven toe te voegen.

Vind je je eitje te flauw? Hoppa, een snufje zout eroverheen. Kan je vleesgerecht wel wat meer smaak gebruiken? De hand gaat alweer naar het zoutvaatje. Maar we weten allemaal dat een teveel hiervan niet bijster gezond is. En om ons te behoeden voor een ‘overdosis’ zout hebben Japanse onderzoekers nu een vork ontworpen die het gehalte binnen de perken kan houden.

Gefopt

Wanneer we zout eten, bereiken geladen natriumionen onze tong. De elektrische spanning activeert ionkanalen die signalen sturen naar het brein. Zo wordt de smaak van het zout ervaren. De vork zou dit proces nabootsen. Hij is uitgerust met een 9 Volt-batterij en kan in verschillende sterktes een mild elektrisch schokje afgeven. De tinteling op je tong zorgt er vervolgens voor dat de ionkanalen worden gefopt en ‘zoutsignalen’ naar de hersenen sturen. Zo zou het snufje zout niet meer nodig zijn.

Al in 2012 zijn de Japanners bezig met deze technologie, maar nu hebben ze er een mooi uitgeruste vork mee weten te maken. De onderzoekers willen de vork voor weinig geld op de markt brengen.

Fabrikanten

Biedt deze vork uitkomst? “Als het werkt zou het prachtig zijn, want minder zout betekent minder hart- en vaatziekten”, mailt zoutdeskundige Marianne Geleijnse. Maar Geleijnse durft geen uitspraak te doen of de vork veilig is.

Ook grijpt de zoutdeskundige een ander punt aan: “Zo’n 80 procent van het zout dat we binnenkrijgen komt uit voedingsmiddelen die we in de supermarkt kopen. Wat we zelf thuis toevoegen is (relatief) weinig. Het zet veel meer zoden aan de dijk als fabrikanten de hoeveelheid zout in producten reduceren dan wanneer we met de speciale vork gaan eten.”

Bronnen: Gizmodo, Discovery

Beeld: Nikkei TechnologyPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis