Doe-het-zelf vertaalbril geeft realtime ondertiteling

KIJK-redactie

26-07-2012 09:00:56

Een Engelsman heeft in zijn vrije tijd een bril in elkaar geknutseld die ter plekke ondertiteling geeft tijdens gesprekken met iemand die een andere taal spreekt.

Als we Star Trek mogen geloven, is er in de toekomst een apparaat dat alle vreemde talen meteen voor je omzet naar iets verstaanbaars. Deze toekomst is dichterbij dan gedacht. Will Powell, IT-directeur van een Brits bedrijf, heeft namelijk een bril in elkaar geknutseld die ter plekke ondertiteling geeft tijdens gesprekken met iemand die een andere taal spreekt.

Powell maakte de bril van onderdelen die voor iedereen ‘gewoon’ verkrijgbaar zijn. Een augmented-reality-bril van Vuzix en twee Raspberry Pi-computertjes vormen de basis van het apparaat. Een Bluetooth-headset verbonden met een smartphone pakt stemgeluid op. Het geluid wordt doorgestuurd naar een server, waar het door een programma wordt vertaald. Vervolgens verschijnt de ondertiteling op de glazen van de bril.

Voor de minder technisch begaafden onder ons is hieronder een filmpje te zien waar Powell zijn bril test tijdens een gesprek met een Spaanstalige vriendin.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het systeem is niet perfect; er zit een vertraging in de ondertiteling en de bril bestaat uit iets te veel onderdelen om ermee over straat te kunnen lopen. Maar de Project Glass-bril van Google, die internet handsfree beschikbaar moet maken, kan hier zeker wat inspiratie uit putten. Misschien hebben we dus binnenkort geen taalcursussen meer nodig voor reisjes naar het buitenland.

Bronnen: Will PowellDVICE, Hack A Day

Beeld: Will PowellPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar