Doorbraak: handdoeken opvouwende robot

KIJK-redactie

12 April 2010 13:00

De ontwikkeling van een robot die handdoeken op kan vouwen zou wel eens een grote doorbraak kunnen betekenen binnen de robotica. En niet omdat het tijd scheelt binnen het huishouden.

Wat de robot zo bijzonder maakt, is dat hij handdoeken van verschillende afmetingen, kleuren en texturen op kan vouwen. Ook als de technologische huishoudhulp de stukjes textiel nog nooit heeft gezien.

En dat is uniek, volgens zijn uitvinders van de Universiteit van Californië. Want handdoeken zijn namelijk ‘vervormbare objecten’, zoals dat in jargon heet. En daar hebben robots zoals we die nu kennen doorgaans veel moeite mee.

Pieter Abdeel, die meewerkte aan de ontwikkeling van de robot, noemt de machines in de autoproductie als voorbeeld.  Deze zijn in staat om verschillende, lastige handelingen snel, nauwkeurig en herhaaldelijk te verrichten. Maar dat lukt alleen in een zeer gecontroleerde omgeving. Komt er onverwacht een auto-onderdeel op de lopende band met een andere vorm, dan werken de robots niet meer.

De nieuwe robot pakt een handdoek op, zodat hij het uitgebreid kan scannen met met zijn hogeresolutiecamera’s. Deze camera’s zoeken naar aan elkaar grenzende hoeken. Wanneer hij deze  heeft gevonden, pakt hij ze vast en kan het vouwen beginnen. Doordat de robot zelf naar de hoeken zoekt, kan hij ook handdoeken opvouwen die hij nog nooit heeft gezien.

De robot in actie:

Bronnen: University of California – Berkeley, via PhysOrg.com, YouTube


Meer Filmpjes