Picture Perfect: drank onder de microscoop

Laurien Onderwater

31 December 2018 08:59

drankjes microscoop champagne

Tijdens de feestdagen wordt er vaak flink gedronken. Onder een microscoop blijken al die alcoholische versnaperingen behalve lekker ook nog eens prachtig te zijn.

Op oudejaarsavond klinken we om twaalf uur ‘s nachts met de glazen die zijn gevuld met champagne. Maar hoe ziet deze alcoholische versnapering er eigenlijk onder de microscoop uit? Wonderschoon, kunnen we je zeggen. Net als limoncello en bruin bier.

Borrelbubbels

Bruin bier: je bent er gek op of je vindt er niks aan. Het is namelijk erg zoet en heeft een laag alcoholpercentage. Hoe dat komt? Doordat de gistcellen niet genoeg tijd hebben gekregen om alle suikers om te zetten in koolzuurgas (hier afgebeeld in de vorm van kleurrijke bubbels) en alcohol. Hierdoor blijft er veel suiker over, met als resultaat weinig alcohol. Staat er oude kaas, geroosterd vlees of gegrilde vis op het kerstmenu? Dat komt goed uit, want bruin bier past daar perfect bij. Vind je het echt niet te drinken, dan kun je er ook mee koken; een bierstoofpotje bijvoorbeeld.

Schoonmoeders recept

Met het toetje achter de kiezen, is het voor sommigen tijd voor een oppeppend bakje koffie… of voor een digestief. Een limoncello is dan een goed idee. Deze Italiaanse likeur wordt traditioneel van citroenen uit Sorrento gemaakt. Tegenwoordig mogen de gele vruchten ook uit andere regio’s worden gehaald, maar alleen als de citroenen uit de omgeving van Sorrento komen, krijgt de limoncello de naam Liquore di Limone di Sorrento I.G.P. IGP staat voor Indicazione geografica protetta en betekent ‘beschermde geografische aanduiding’. Saillant detail: de limoncello die hier onder de microscoop ligt, is door de schoonmoeder van de fotograaf gemaakt.

Sterrendrank

Als alle kerstdiners – en de bijbehorende drank – naar binnen zijn gewerkt, kun je je gaan verheugen op het ontkurken van de champagnefles op oudejaarsavond. Wat deze foto laat zien. Het bekendste champagnehuis is ongetwijfeld Moët et Chandon, met als beste product Dom Pérignon, vernoemd naar de zeventiende-eeuwse Franse monnik aan wie het uitvinden van deze mousserende wijn wordt toegeschreven. Toen hij het bruisende vocht voor het eerst proefde, zou hij “Kom snel, ik proef de sterren!” hebben geroepen. Hoewel hij dat best gezegd kan hebben, is Dom Pérignon niet de uitvinder van de champagne. Wie dan wel blijft onderwerp van discussie. Enfin, dat maakt voor nu ook niet uit. Proost!

Deze beelden zijn afkomstig van het beeldverhaal ‘Rondje van KIJK!’ te vinden in KIJK 1/2019.

Nu in de winkel: KIJK Hoogvliegers! Een special boordevol spannende verhalen uit de luchtvaart. Bestel hem hier voor maar €6,99.


Meer Foto's