Drones leren hun weg vinden in het verkeer

Laurien Onderwater

24-01-2018 10:59:04

algoritme

Dankzij het algoritme DroNet kunnen onbemande vliegtuigjes volledig zelfstandig door de straten van een stad vliegen.

Drones zie je niet vaak vliegen en dat komt doordat ze hoog in de lucht zweven. Maar goed ook, want een botsing tussen een onbemand vliegtuigje en jouw hoofd is geen pretje. Toch vinden onderzoekers van de Universiteit van Zürich dat drones ook hun weg moeten kunnen vinden in het verkeer en zich aan verkeersregels moeten houden. Daarom hebben ze een algoritme ontwikkeld. Met DroNet kunnen de vliegtuigjes zich veilig manoeuvreren door het drukke verkeer.

Oefenen, oefenen, oefenen

Het algoritme bestaat uit een Deep Neural Network: een computeralgoritme dat leert om complexe taken op te lossen aan de hand van een reeks ’trainingsvoorbeelden’. Vervolgens laat het de drone laat ‘zien’ hoe hij moet omgaan met moeilijkste situaties.

De onderzoekers hadden gegevens verzameld van fietsen en auto’s die in stedelijke omgevingen reden. Door deze data aan het algoritme te laten zien, leerde het om veilig door drukke straten te navigeren en verkeersregels te respecteren, zoals stoppen wanneer een voetganger zijn weg blokkeert (en daarmee een flinke hersenschudding bij de persoon in kwestie voorkomen).

Verder is het algoritme – in plaats van een hoop sensors – uitgerust met een gewone camera, vergelijkbaar met die van een smartphone. Niks fancy aan.

Pakketjes bezorgen

Naast het feit dat de drone, dankzij het algoritme, nu door straten in stedelijke omgevingen kan vliegen, heeft hij nog meer gehad aan zijn opleiding. Het onbemande vliegtuigje kan namelijk ook prima zijn weg vinden in gebouwen, zoals (ondergrondse) garages en kantoren met nauwe gangen.

Maar wat hebben we aan een drone in het verkeer, horen we je denken. Hoog in de lucht moet het ding zich al aan een hoop regels houden om de veiligheid te garanderen en privacy te respecteren, dus hoe gaat dat werken in een drukke stad?

De onderzoekers zeggen dan ook dat ze dit voorlopig nog niet zien gebeuren. Maar in de toekomst kan het algoritme goed van pas komen wanneer delivery drones pakketjes aan huis gaan bezorgen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: University of Zurich, New Atlas

Beeld: University of Zurich

Lees ook:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis