Dronken vogels vliegen zich dood

KIJK-redactie

30-05-2012 16:00:22

Ceder pestvogel

Tussen 2005 en 2007 vlogen hele zwermen van Ceder pestvogels zich dood tegen ramen en hekken in Los Angeles. Onderzoekers zijn inmiddels achter de oorzaak: de vogels waren dronken!

Microbioloog Hailu Kinde van het California Animal Health and Food Safety Laboratory verrichte autopsie op de kleine vogeltjes en kwam erachter dat de besjes van de Braziliaanse peperboom de Ceder pestvogels dronken hadden gevoerd, en dat ze daardoor niet meer normaal konden vliegen, dat schrijft hij in de Journal of Ornithology.

Het korte darmkanaal van de Ceder pestvogels is doorgaans geschikt om veel besjes en fruit te eten, en de relatief grote lever van de beestjes breekt de ethanol/alcohol die daarbij vrijkomt normaal gesproken af voordat het gevaarlijk wordt. Maar toch ging het een aantal jaar geleden fout: de vogels aten zoveel besjes dat ze deze op moesten slaan in hun slokdarm. Volgens Hailu gingen de besjes daar gisten, wat een hoge alcoholproductie opleverde.

De relatief grote lever van de vogels – die maar liefst vijf procent van het lichaamsgewicht bedraagt – kon dit niet meer bolwerken. De straalbezopen vogels waren vervolgens niet meer in staat om fatsoenlijk te vliegen, en vlogen zich en masse te pletter.

Bron: New ScientistPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws