Duidelijkheid over ‘explosie’ dierlijk leven

KIJK-redactie

20 september 2013 11:00

Over het ontstaan van alle verschillende diersoorten miljoenen geleden, gaan de wildste theorieën rond. Nieuw onderzoek maakt korte metten met al deze speculaties.

Pak ‘m beet 520 miljoen jaar geleden, tijdens het Cambrium, was er een explosie van dierlijk leven. Binnen tientallen jaren ontstond er een grote diversiteit aan diersoorten, die nog steeds de basis vormen van de huidige soorten. Vele theorieën speculeerden dat één grote gebeurtenis de oorzaak was van het ontstaan van de verschillende diersoorten. Wetenschappers van de universiteiten van Oxford en Durham vegen nu al deze speculaties van tafel.

Koel onderzoek

De onderzoekers reisden af naar de Noordpool om een studie te doen naar fossielen. Dankzij het gunstige klimaat is het gefossiliseerde materiaal daar goed behouden gebleven. De conclusie van het team is dat een samenloop van gebeurtenissen ervoor heeft gezorgd dat de explosie van dierlijk leven heeft plaatsgevonden.

Die samenloop van gebeurtenissen begon aan de start van het Cambrium, toen de zeespiegel steeg. Hierdoor kwamen grote gebieden onder water te staan, die als vruchtbare zeebodem gingen functioneren. Daarna ging het snel: een complexe interactie tussen biologische, geochemische en geologische processen zorgde ervoor dat er veel verschillende soorten dieren ontstonden.

Een beetje gelijk

Toch zijn de theorieën en speculaties niet helemaal onwaar. De vele verschillende hypotheses hebben een kern van waarheid, maar zijn op zichzelf niet de oorzaak van de Cambrische explosie. Nu rest de schone taak voor de wetenschappers om alle ideeën te bundelen en de volgorde en interacties te bepalen.

Bronnen: ScienceOxford University via EurekAlert!

Beeld: Dlloyd/CC BY-SA 3.0










Meer Nieuws