Wetenschappers versturen gigaveel data per laser

André Kesseler

25 May 2011 16:00

Onderzoekers van de Universiteit van Karlsruhe zijn erin geslaagd om een enorme hoeveelheid gegevens via een laser te verzenden.

Het ‘record’ staat nog steeds op naam van Japanse wetenschappers die, met behulp van driehonderd lasers 100 terabit aan informatie door een glasvezel wisten te persen. Maar dat levert volgens deskundigen nooit een betaalbaar systeem op.

Het Duitse team, onder leiding van Jürg Leuthold, bouwde een systeem dat met één laser 26 terabit, dus ongeveer 3300 gigabyte oftewel zevenhonderd dvd’s kan verzenden. Per seconde! Met dat soort snelheden kun je 400 miljoen telefoongesprekken tegelijk door één glasvezel sturen.

Leuthold gebruikte het zogenoemde orthogonal-frequency-division- multiplexing-principe. OFDM produceert aan de ‘zendkant’ 325 verschillende frequenties en weeft die samen tot één enkele laserstraal. Een speciale ontvanger trekt die vervolgens weer uit elkaar en decodeert de data in real time.

Het principe is niet nieuw (het wordt al gebruikt om data over telefoonlijnen te versturen), maar het Duitse team ontwikkelde een optisch in plaats van een wiskundig systeem om de data uit te pakken en dat maakt het mogelijk om zulke indrukwekkende snelheden te halen.

Het systeem kan dus, uiteraard, worden gebruikt om ‘heul veul’ gegevens te versturen. Maar een ander voordeel is dat het niet overmatige veel energie verbruikt.


Meer Nieuws