Maak kennis met de nieuwe Britse robotonderzeeërs

KIJK-redactie

06-12-2016 09:00:54

De Engelsen hebben een grote maritieme traditie. Een nieuwe autonome mini-onderzeeër uit Southampton bouwt daar op innovatieve wijze op voort.

De Britten hebben als eilandvolk een lange nautische geschiedenis en die zetten ze graag door. Ze bedenken allerlei maritieme ontwerpen waarmee ze een nieuwe richting inslaan. Onlangs werden in de Zuid-Engelse havenstad Southampton twee ontwerpen van kleine robotonderzeeërs gepresenteerd: de ecoSUBμ en de ecoSUBm.

Mini-onderzeeër

In tegenstelling tot de gemiddelde onbemande onderzeeër, is de ecosub echt klein: slechts 50 centimeter in lengte. Dat is al gauw drie keer zo klein als een standaard UAV. Maar dit betekent geen beperking van de inzetmogelijkheden van de mini-onderzeeër, integendeel.

Het begint al bij de tewaterlating. Die taak kan autonoom door onbemande vaartuigen worden uitgevoerd. De ecosubs kunnen vervolgens op goedkope en efficiënte wijze diverse inspectietaken uitvoeren. Bijvoorbeeld het controleren van pijpleidingen, kabels of onderzeeinstallaties. De ecosubs kunnen daarvoor met verschillende sensors worden uitgerust.

mini-onderzeeër

Dit zijn de twee types minionderzeeër: de ecoSUBm (boven) en de nog compactere ecoSUBμ (onder), met op de achtergrond een veel grotere AUV. Beide ecosubs zijn ongeveer 50 centimeter lang.

School vissen

De ecosubs kunnen als een school vissen, in strakke choreografie door het water heen bewegen. Op deze manier kunnen ze accuraat – in 3D – de zeebodem in kaart brengen. Beter en sneller dan hoe een UAV dat nu doet. Als ze via een datalink zijn gekoppeld met satellieten of een oppervlakteschip, kunnen grote oppervlaktes zeebodem in nog minder tijd worden gescand. Daarnaast kunnen ze grote afstanden onafgebroken afleggen, tot honderden kilometers ver.

De ecosubs werden gepresenteerd op de Marine Autonomous and Technology Annual Showcase in het National Oceanography Centre (NOC) in Southampton. “Dit is een mooi voorbeeld van een zeer innovatief nieuw product”, zegt Kevin Forshaw, Associate Director, Innovation and Enterprise bij het NOC. “Het afronden van de testfase resteert nog, voordat de ecosubs daadwerkelijk op de markt komen in april 2017.”

Overigens zijn de Engelsen niet de enigen die met slimme ontwerpen komen voor onbemande onderzeeërs. Onlangs schreven we ook over Amerikaanse buoyancy gliders, een onderwaterdrone zonder motor. Die kunnen onder andere door de marine worden ingezet voor de opsporing van vijandelijke onderzeeboten.

Bronnen: NOC, New AtlasPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws