Eenvingerig neefje van tyrannosaurus ontdekt

kijkmagazine

28 January 2011 10:00

De voorpootjes van de tyrannosaurus waren al niet zijn meest imposante lichaamsdelen. Maar een nieuw ontdekte dinosaurussoort maakte op dit punt nóg minder indruk: zijn ‘handen’ hadden elk maar één vinger.

De nieuwe dino is Linhenykus monodactylus gedoopt, waarbij ‘monodactylus’ slaat op het feit dat zijn klauwen uit maar één vinger bestonden en ‘Linhenykus’ verwijst naar de vindplaats van het fossiel dat tot de ontdekking leidde: in de buurt van de noord-Chinese stad Linhe.

De minuscule voorpootjes van Linhenykus monodactylus.

Linhenykus monodactylus was familie van beroemde dino’s als de tyrannosaurus en de velociraptor, bekend van de Jurassic Park-films. Maar waar de velociraptor over drie ‘vingers’ per ‘hand’ beschikte en de tyrannosaurus over twee, moest Linhenykus monodactylus het dus doen met maar één vinger. Daarmee is het prehistorische reptiel vooralsnog uniek onder de niet-vliegende dinosaurussen.

Overigens blijft de nieuwe dino ook op een ander vlak achter bij zijn twee vervaarlijke ‘neven’. Hij was een stuk kleiner en woog volgens de onderzoekers maar zo’n 450 gram – vergelijkbaar met het gewicht van een flinke papegaai…

Bronnen: Proceedings of the National Academy of Sciences, University College Londen op EurekAlert!

Beeld: Julius T. Csotonyi










Meer Nieuws