Eindhovenaren verliezen finale RoboCup

kijkmagazine

01-07-2013 09:00:50

RoboCup 2013 - finale MSL

Tech United uit Eindhoven heeft zijn RoboCup-titel niet weten te prolongeren. Het Chinese team Water ging er gisteren met de eerste prijs vandoor.

Zoals je in KIJK 7/2013 kon lezen, won Tech United vorig jaar de finale van de Middle Size League van het wereldkampioenschap robotvoetbal. Dan wil je uiteraard het jaar erop wéér winnen; bovendien werd het RoboCup-toernooi dit jaar in Eindhoven gehouden. Dat motiveerde Tech United nog extra, vertelde teamleider Robin Soetens aan KIJK: “Eindhoven is een internationale topregio op het gebied van techniek, dus als de hele robotwereld hier rondloopt, moeten we natuurlijk goed voor de dag komen.”

Helaas: Tech United haalde wel de finale, maar moest afgelopen zondag uiteindelijk zijn meerdere erkennen in het team Water uit Beijing, China: dat won met 3-2 van de Nederlanders. Het volledige verslag van de wedstrijd lees je hier.

RoboCup 2013 - prijsuitreiking MSL

Het erepodium van de Middle Size League van RoboCup 2013. Links het team Tech United uit Eindhoven.

Wendbaar team

De overwinning van Water komt niet als een totale verrassing. Soetens noemde het team in KIJK al een van de favorieten voor de titel: “Dit is een van de meest wendbare teams in de competitie, met heel snelle robots die erg vlot om de bal heen kunnen draaien.” De Chinezen wisten dan ook al twee keer eerder het wereldkampioenschap op hun naam te schrijven.

Naast de Middle Size League, waarin teams van vijf robots tegen elkaar strijden, bestond RoboCup 2013 uit nog een aantal andere competities. Zo was er de Humanoid Adult Size, waarin een grote, mensachtige robot strafschoppen neemt; die werd gewonnen door het Japanse team JoiTech. In de finale van de Humanoid Teen Size League (twee tegen twee) walste verder het Duitse NimbRo TeenSize met 4-0 over het Japanse CIT Brains Teen heen, dat met flink wat techische problemen kampte.

Kijk voor meer informatie over RoboCup 2013 op de site van het evenement.

Beeld: RoboCup 2013/Bart van OverbeekePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws