Elektrische motorfiets heeft zijn eerste missie voltooid

Naomi Vreeburg

03-11-2016 13:00:44

elektrische motorfiets

Studenten van de TU Eindhoven zijn terug van hun reis om de wereld met een, jawel, elektrische motorfiets.

In de 19e eeuw schreef de Franse schrijver Jules Verne een avonturenroman genaamd De reis om de wereld in tachtig dagen. Een inspiratie voor studenten van de TU Eindhoven die woensdagavond zo’n reis voltooiden. Ze reden rond de wereld en doorkruisten zestien landen in tachtig dagen met hun elektrische toermotorfiets.

Elektrische motorfiets opladen

Het voertuig is uitgerust met batterijpakketten die goed zijn voor maximaal 28,5 kWh aan energie. In totaal passen er 24 van zulke pakketten in de motor. Op de plaatjes van de motor zie je twaalf zeshoekige blokken waar de batterijpakketten in kunnen.

De motor kan een behoorlijke afstand afleggen zonder de pakketten op te laden: ongeveer 400 kilometer. Toch was het soms lastig om de accu’s onderweg op te laden. Vooral waar je het niet zou verwachten, zo vertelt student Bas Verkaik aan de Volkskrant. In de Verenigde Staten bleek het soms een lastige opgave om te tanken, terwijl het in landen als Iran en Oezbekistan prima ging.

“Ultieme voorbereiding”

Wie denkt dat de elektrische motorfiets nu lang de tijd heeft om uit te rusten, heeft het mis. In het voorjaar van 2017 zal het studententeam eveneens meedoen aan de 80 Day race. Persvoorlichter Barry van der Meer noemt de afgeronde toer “de ultieme voorbereiding” op deze wedstrijd.

Bronnen: Eindhovens Dagblad, Volkskrant

Beeld: Bart van OverbeekePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar