Elke staat zijn eigen bacterie?

kijkmagazine

21 April 2010 13:00

Vorige week koos Wisconsin zijn officiële staatbacterie: Lactococcus lactis.

Nu houden de Verenigde Staten sowieso van dit soort eerbetonen. Zo is de ‘chuckwagon’ (een mobiele keuken voor pioniers en cowboys) het officiële staatsvervoermiddel van Texas, en riep Maryland eerder ‘lopen’ uit tot officiële staatssportbeoefening.

Maar het uitroepen van een officiële staats-bacterie? Dat blijft klinken als een op zijn best ludieke actie. Toch is de beslissing niet zo vreemd als hij in eerste instantie lijkt. Wisconsin heeft namelijk behoorlijk wat aan Lactococcus lactis te danken. Dit organisme speelt immers een grote rol bij de productie van kazen als cheddar, Colby en Montery Jack, die ervoor zorgen dat de staat de grootste kaasproducent is van de VS.

New Scientist-redacteur Rowan Hooper bedacht in reactie hierop officiële staatsbacteriën voor een aantal andere staten. Zo krijgt Florida met zijn vele bejaarden de 250 miljoen jaar oude bacterie Bacillus permians, en Utah de zoutminnende bacterie Haloarcula marismortui vanwege zijn hoofdstad, Salt Lake City. Het met creationisme flirtende Kansas wijst Hooper de ‘superbug’ MRSA toe, die zo’n mooi voorbeeld vormt van evolutie in actie.

Rijst natuurlijk de vraag: welke bacterie zou Nederland tot zijn nationale bacterie moeten uitroepen? Legionella? Coxiella burnetii, de veroorzaker van de Q-koorts? Of ook maar een microscopische kaasmaker, in navolging van Wisconsin? Suggesties zijn welkom…

Bronnen: New York Times, New Scientist

Beeld: Minyoung Choi/CC-BY-SA 2.0 Generic










Meer Nieuws