Emotie zelfde geuit met muziek en beweging

KIJK-redactie

2012-12-18 13:00:30

Hip hop

Van een ballad worden we week in de knieën, bij hiphop bewegen we ons hoofd op de beat. Waarom zijn bewegingen zo met muziek verbonden?

We gebruiken muziek en beweging op dezelfde manier om een emotie te uiten, zo blijkt uit onderzoek van Darthmouth College.

Wetenschappers van de afdeling Psychologie en Hersenstudies, en van de afdeling Muziek werkten samen om erachter te komen of muziek en beweging zijn verbonden. Voor het onderzoek ontwikkelden ze een computerprogramma waarmee de proefpersonen een bepaalde emotie moesten verbeelden. De ene groep deed dit door met schuifjes een simpele pianomelodie aan te passen. De andere groep moest de emotie verbeelden door, met dezelfde schuifjes, een bal te laten bewegen.

Na een analyse bleek dat beide groepen dezelfde combinaties gebruikten om de emotie ‘boos’, ‘blij’, ‘vredig’, ’verdrietig’ en ‘angstig’ te verbeelden. Liet een proefpersoon bijvoorbeeld de bal snel stuiteren? Dan liet een proefpersoon uit de andere groep de piano snel spelen. Dit suggereert dat muziek en beweging een gemeenschappelijke structuur delen.

Universeel

Om te onderzoeken of  deze overeenkomst ook geldt in andere culturen, voerden de onderzoekers dezelfde test uit in L’ak, Cambodja. De muziek van deze geïsoleerde stam heeft weinig tot niets te maken met de muziek die wij hier kennen. Maar ook hier kozen de proefpersonen uit beide groepen dezelfde manier om de vijf emoties te uiten.

Bron: Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)

Beeld: Sry85/CC BY-SA 3.0


Meer Nieuws

tijdelijk Gratis verzending

We begrijpen dat je niet staat te springen om nu naar de supermarkt te gaan om een exemplaar van KIJK uit de schappen te grissen. Bestel onze edities online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten.