Emotie zelfde geuit met muziek en beweging

KIJK-redactie

18-12-2012 13:00:30

Hip hop

Van een ballad worden we week in de knieën, bij hiphop bewegen we ons hoofd op de beat. Waarom zijn bewegingen zo met muziek verbonden?

We gebruiken muziek en beweging op dezelfde manier om een emotie te uiten, zo blijkt uit onderzoek van Darthmouth College.

Wetenschappers van de afdeling Psychologie en Hersenstudies, en van de afdeling Muziek werkten samen om erachter te komen of muziek en beweging zijn verbonden. Voor het onderzoek ontwikkelden ze een computerprogramma waarmee de proefpersonen een bepaalde emotie moesten verbeelden. De ene groep deed dit door met schuifjes een simpele pianomelodie aan te passen. De andere groep moest de emotie verbeelden door, met dezelfde schuifjes, een bal te laten bewegen.

Na een analyse bleek dat beide groepen dezelfde combinaties gebruikten om de emotie ‘boos’, ‘blij’, ‘vredig’, ’verdrietig’ en ‘angstig’ te verbeelden. Liet een proefpersoon bijvoorbeeld de bal snel stuiteren? Dan liet een proefpersoon uit de andere groep de piano snel spelen. Dit suggereert dat muziek en beweging een gemeenschappelijke structuur delen.

Universeel

Om te onderzoeken of  deze overeenkomst ook geldt in andere culturen, voerden de onderzoekers dezelfde test uit in L’ak, Cambodja. De muziek van deze geïsoleerde stam heeft weinig tot niets te maken met de muziek die wij hier kennen. Maar ook hier kozen de proefpersonen uit beide groepen dezelfde manier om de vijf emoties te uiten.

Bron: Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)

Beeld: Sry85/CC BY-SA 3.0Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws