Emotiedetector maakt autorijden veiliger

KIJK-redactie

17-03-2014 13:00:57

Wetenschappers werken aan een manier om autorijden nog veiliger te maken. Ze ontwikkelden een emotiedetector die meet hoe geïrriteerd de chauffeur is.

Het is bekend dat emoties ons rijgedrag kunnen beïnvloeden. Vooral irritatie speelt een belangrijke rol en kan zorgen voor agressiever en minder aandachtig rijgedrag. Zwitserse onderzoekers werken daarom aan een emotiedetector voor in de auto.

Woede en walging

De onderzoekers leerden het systeem met behulp van foto’s en filmpjes om emoties te herkennen. Vervolgens plaatsten ze een infraroodcamera achter het stuur om de gezichtsuitdrukking van de chauffeur te meten. Dat doet hij aan de hand van de positie van de ogen, mond, neus en wenkbrauwen. Het systeem meet op dit moment nog maar twee gezichtsuitdrukkingen: woede en walging.

In de meeste gevallen ging het herkennen van de emoties goed. Wanneer dat niet zo was, kwam dat volgens de onderzoekers door individuele verschillen in het uiten van irritatie. Volgens de onderzoekers zal dit altijd lastig blijven.

Oogliddetector

De onderzoekers werken ook aan een aantal andere detectoren om het autorijden nog veiliger te maken. Ze deden bijvoorbeeld onderzoek naar een detector die meet hoe ver de oogleden van de chauffeur gesloten zijn om zo vermoeidheid op te sporen en een detector die herkent of de automobilist is afgeleid.

Bron: Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis