Filmpje: exoskelet geeft skiërs een extra ‘boost’

Laurien Onderwater

30-03-2018 12:59:43

exoskelet

Het bedrijf Roam Robotics heeft als missie exoskeletten te ontwikkelen voor allerlei soorten activiteiten, maar het eerste prototype is gericht op skiërs.

Hoe tof het ook is om besneeuwde bergen af te dalen op ski’s of een snowboard, erg goed is het niet voor je knieën. Vooral als je de hele dag in de weer bent of een hobbelige route neemt. Gelukkig hebben we altijd nog de technologie, want het bedrijf Roam Robotics heeft een exoskelet onthuld dat speciaal is gebouwd om de druk op je knieën te verminderen.

Slimme schokdempers

Het pak bestaat uit twee delen: een rugzak die de kracht levert en informatie verwerkt, en twee exoskeletonderdelen voor de benen, bedoeld om ondersteuning te bieden aan je knieën en bovenbenen. Door een combinatie van sensoren en softwareberekeningen past het exoskelet het draaimoment bij de knieën aan om ze te ondersteunen. Via de bijbehorende app voor Android en iOS kun je aangeven hoeveel hulp het exoskelet moet bieden.

Omdat het exoskelet een deel van de spanning op de benen opneemt, is het volgens Roam Robotics alsof je ‘intelligente schokdempers’ draagt. Daarnaast kan het exoskelet helpen om bochten te maken die normaal gesproken moeilijk zijn om te nemen, om langer op hellingen te blijven én om de pijn te verminderen als je klaar bent.

Onderstaande foto’s van een prototype geven je een idee van hoe het exoskelet eruit komt te zien. Het ding is overigens te gebruiken voor zowel skiën als snowboarden.

In de buidel tasten

Hebben? Dan zul je wel even diep in de buidel moeten tasten, want het exoskelet gaat tussen de 2000 en 2500 dollar kosten. Maar het wintersportseizoen is nu toch wel over, dus dan kun je nog even sparen. Bovendien verwacht Roam Robotics het skelet pas volgend jaar januari te kunnen verkopen. Net op tijd voor de volgende wintersportvakantie.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Roam Robotics, Engadget, New Atlas

Beeld: Roam Robotics

Lees ook:

KIJK 4/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes