De F-35: “groot, grijs en met een flinke motor erin”

KIJK-redactie

03-10-2019 12:59:02

Johan van Deventer

Binnenkort komt de eerste F-35 naar Nederland en heeft de Koninklijke Luchtmacht eindelijk zijn felbegeerde stealthvliegtuig. Tot welke veranderingen gaat dat leiden? KIJK sprak erover met Johan van Deventer, gevechtsvlieger en nauw betrokken bij de invoering van het toestel.

Op het kantoor van de Koninklijke Luchtmacht in Breda staat een groot model van de F-35 op een standaard. Kolonel Johan van Deventer kijkt er tevreden naar. Hij vindt het een mooie kist. “Groot, grijs en met een flinke motor erin. Maar het gaat eigenlijk niet om wat je ziet”, zegt hij, wijzend naar het model. “Veel belangrijker is wat er binnenin zit. De elektronica en de mindere zichtbaarheid maken het toestel pas echt zeer waardevol voor de Nederlandse strijdkrachten.”

Binnen de luchtmacht is Van Deventer verantwoordelijk voor de invoering van de F-35 en voor de aanpassingen die nodig zijn om dit toestel met alle andere nieuwe wapensystemen te laten samenwerken. Hij weet hoeveel voeten het in de aarde heeft gehad om dit punt te bereiken, inclusief alle politieke discussies. De invoering van dit vliegende brok techniek komt wat hem betreft echt geen moment te vroeg. Landen als Rusland en China hebben volgens Van Deventer de afgelopen jaren wereldwijd een tweetal zeer krachtige luchtafweersystemen verkocht of zelf in gebruik genomen.

Dit is het begin van het interview met kolonel Johan van Deventer te vinden in KIJK 11/2019. Deze editie ligt in de winkel vanaf 17 oktober tot en met 20 november.

Meer informatie:

Tekst: Philip Dröge

Beeld: Allard Faas

KIJK 10/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen