Facebook laat blinden foto’s ‘zien’

KIJK-redactie

2016-04-06 13:00:26

Facebook

Dankzij een nieuwe functie op Facebook zijn blinden en slechtzienden voortaan in staat om zich een beeld te vormen van een foto.

Bijna iedereen gebruikt tegenwoordig Facebook; ook blinden en slechtzienden. Eerder konden die dankzij een tekst-naar-spraak-functie al op de hoogte worden gehouden van wat hun vrienden aan het doen zijn. Vanaf nu kunnen ze zelfs de geplaatste foto’s ‘zien’.

De sociale media heeft zijn iOS-app namelijk uitgebreid met een nieuwe functie. Met behulp van kunstmatige intelligentie brengt die onder woorden wat er op een foto is waar te nemen.

Facebookvoorbeeld

Drie mensen, lachend, buiten

De fotoherkenningssoftware heet Automatic Alternative Text. De software herkent bepaalde objecten uit een foto, die dan worden voorgelezen aan de gebruiker. Zo hoort hij of zij bijvoorbeeld: “Afbeelding kan drie mensen bevatten, lachend, buiten.”

De tool is op dit moment alleen beschikbaar voor Engelstalige iOS-gebruikers. Facebook verwacht dat de nieuwe functie binnenkort ook voor andere talen en besturingssystemen verkrijgbaar is.

Bronnen: Newsroom, TechcrunchPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

Nieuwste editie

Met onder andere: Militair maatwerk - Bibberend of zwetend naar de top - De kracht van de kudde