Filmpje: 2299 planeten rond één ster

kijkmagazine

16-08-2012 09:00:07

2299 exoplaneten (animatie)

Een Amerikaanse sterrenkundige heeft een filmpje gemaakt van een fictief zonnestelsel met duizenden onlangs ontdekte kandidaatplaneten.

Wat zou je zien als alle door ruimtetelescoop Kepler ontdekte kandidaat-exoplaneten rond één en dezelfde ster zouden bewegen? Dat toont astronoom en data-visualisatie-enthousiasteling Alex Parker in dit fascinerende filmpje, voorzien van muziek van Nine Inch Nails:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Worlds: The Kepler Planet Candidates from Alex Parker on Vimeo.

Het filmpje bevat maar liefst 2299 kandidaatplaneten, die Kepler heeft kunnen waarnemen doordat ze voor hun ster langs bewegen en daarbij een beetje sterrenlicht blokkeren. In werkelijkheid beschrijven deze vermoedelijke exoplaneten banen rond 1770 verschillende sterren, maar hier zijn ze dus allemaal in één zonnestelsel gepropt. Daarbij zijn de diameters en de afstanden van de planeten aangepast aan het formaat van de ster in het midden. De witte ringen in het filmpje laten de banen van de binnenste drie planeten van ons eigen zonnestelsel zien: Mercurius, Venus en de aarde.

Bronnen: Vimeo, Bad AstronomyPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws