Filmpje: K-MAX wordt brandblusser

Naomi Vreeburg

19-11-2014 16:00:25

De zelfvliegende helikopter K-MAX is omgedoopt tot blusser van bosbranden. Bekijk het filmpje.

Tussen 2011 en 2014 werd de zelfvliegende helikopter van Kaman Aerospace en Lockheed Martin duizenden keren ingezet voor de strijd in Afghanistan. Het luchtvaartuig bracht toentertijd vracht aan de soldaten. Maar Lockheed Martin heeft nu een ander, minder spannend doeleinde in gedachten voor de K-MAX: het blussen van bosbranden.

Meestal wordt dit gedaan door bemande vliegtuigjes. Dit heeft een paar nadelen: piloten hebben de behoefte om te eten, plassen of slapen en de ritjes zijn gevaarlijk voor ze. Ook wordt er ’s nachts nauwelijks gevlogen voor de veiligheid en woedt de brand dus verder. Een zelfvliegende helikopter heeft hier minder last van.

Maar wat moeilijker is voor zo’n luchtvaartuig is het herkennen van een brand. Daarom kreeg K-MAX er een maatje bij voor deze ‘missie’: de quadcopter genaamd Indago. Dit luchtvaartuigje is uitgerust met een infraroodcamera waarmee hij de brand kan spotten en geeft dit vervolgens door aan een controlekamer. Wanneer de K-MAX dit seintje krijgt, haalt hij zelf water uit een nabijgelegen bron en gooit in een uur meer dan 10.000 liter water op het vuur.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bron: Wired

Beeld: Lockheed MartinPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws