Filmpje: robotische viervoeter met hondenkop

Karlijn Klei

18 August 2019 12:30

Astro

De menselijke ogen die de makers Astro de robothond gaven, waren misschien iets te veel van het goede – beetje uncanny valley.

Hoewel robotische viervoeters zoals Boston Dynamics Spot en SpotMini voor robothond doorgaan, lijken ze met hun mechanische omhulsels natuurlijk niet echt op de geliefde huisdieren. En dat is misschien maar goed ook. Technici aan de Florida Atlantic-universiteit ontwikkelden Astro; een robothond met hondenkop. Maar of dat nou een goed idee was?

Lees ook:

Siri meets Spot

Astro is een soort mix van spraakassistenten Siri en Alexa, en robotische viervoeter Spot. Daaraan hebben de makers een vleugje dobermann toegevoegd in de vorm van een 3D-geprinte hondenkop met strakblauwe, ietwat menselijke ogen. Maar of de kop de aaibaarheidsfactor van de robot verhoogt, dat vragen we ons af.

Puppytraining

Met behulp van deep learning en kunstmatige intelligentie leert de robothond, uitgerust met een variatie aan sensoren en camera’s, de nodige kunsten. Dat beperkt zich momenteel nog tot het reageren op commando’s als ‘zit’, ‘sta’, ‘loop’ en ‘lig’. Maar het team achter de robotische viervoeter heeft grootse plannen. Uiteindelijk moet Astro bijvoorbeeld ook kunnen reageren op handsignalen, moet hij kleuren kunnen herkennen en samen kunnen werken met drones.

Als hij zijn ‘puppytraining’ voltooid heeft, is het plan dat Astro wordt ingezet als robotische hulphond. Zo moet hij wapens en explosieven gaan opsporen, politie, beveiliging, militairen en ambulancepersoneel ondersteunen of dienst doen als geleidehond voor mensen met een handicap.

Er is nog een (hele) hoop te doen voor de viervoeter zover is. Laten we hopen dat de makers voor volgende versies nog weer even om de tekentafel gaan zitten om de kop en de ogen onder handen te nemen – daar valt nog wel iets aan te verbeteren…

Bronnen: Florida Atlantic University (FAU), Futurism

Beeld: Florida Atlantic University (FAU), FAU/Youtube

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK










Meer Filmpjes