Filmpje: Robotslang ‘beklimt’ ladder

kijkmagazine

2018-10-12 12:57:29

robotslang

Knap staaltje klimwerk van deze kleine robot, hoewel we stiekem toch wel een beetje de kriebels krijgen van zijn gekke gewriemel.  

Op een robotconferentie in Spanje was afgelopen week een scala aan slimme machientjes te aanschouwen. Eén daarvan was een robotslang die met een reeks van wiebelige bewegingen bijzonder handig een trap op kronkelt.

Lees ook: Wriemelende mini-robotrups ontwikkeld

Kleine kruiper

Een team Japanse onderzoekers onthulde het robotische reptiel afgelopen week op de International Conference on Intelligent Robots and Systems. Van een afstandje bestuurt met een Playstation controller, is te zien hoe het robotje zich van tree naar tree voort ‘wriemelt’. Slow, but steady.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Simpel model

Hoewel de kleine robot geen snelheidsrecords zal verbreken, zou hij het met zijn simpele model op andere gebieden weleens van de ‘groten’ kunnen winnen. Naast dat het roboreptiel natuurlijk een stuk goedkoper is dan Boston Dynamics koplopers Atlas en Spot, is hij uitermate geschikt voor het verkennen van kleine ruimtes of smalle gangetjes, ruig terrein – voor twee- en zelfs vierpotige exemplaren is dat nog weleens lastig – én is ‘ie natuurlijk handig als er geklommen moet worden.

Knap staaltje werk dus. Al ontkom ik helaas niet aan de koude rillingen. De kronkelende bewegingen doen me nog het meest denken aan wriemelende bloedzuigers op zoek naar een hapje eten. Brr.

Bronnen: IEEE Spectrum, Gizmodo

Beeld: IEEE Spectrum, Kyoto University, University of Electro-Communications

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys