Filmpje: hoe werden piramidestenen vervoerd?

KIJK-redactie

28-06-2014 16:00:44

Hoe konden de Egyptenaren loodzware piramidestenen door zand verslepen? Daniel Bonn verklapte de truc op ons evenement KIJK Live! Bekijk hier het filmpje van zijn presentatie.

Daniel Bonn, hoogleraar natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam, vertelde ons op de vorige editie van KIJK Live! over zijn onderzoek dat wereldwijd in het nieuws kwam. Lange tijd was namelijk onbekend hoe Egyptenaren hun piramides bouwden: de stenen waren te zwaar om door mul zand te vervoeren. Maar samen met zijn collega’s loste Bonn dit mysterie op.

“Wij hebben in het laboratorium een heel klein, zielig, suf experimentje gemaakt om te achterhalen hoeveel kracht er nu eigenlijk nodig is om stenen over zand te trekken”, vertelt Bonn. “En als we het zand natmaken, maakt dit dan iets uit?” Het antwoord op deze vraag: ja, dit maakte wel degelijk iets uit.

“Als we er een klein beetje water bij doen, dan gaat de trekkracht iets naar beneden”, vervolgt de natuurkundige. “En als we er nog meer water bij doen, gaat de kracht nog meer naar beneden. Maar op het moment dat we te veel water toevoegen, gaat de kracht weer omhoog. Bizar.”

Meer weten over hoe Daniel Bonn tot zijn ontdekking kwam en waarom de trekkracht wordt beïnvloed door water? Bekijk dan het filmpje hieronder, gemaakt door Ma Media!

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Deze editie van KIJK Live! was voorlopig de laatste. Wij houden namelijk even een zomerstop, maar komen uiteraard terug. Wanneer meer bekend is over de datum en locatie van de volgende KIJK Live!, laten we dit natuurlijk aan je weten. Houd hiervoor deze site goed in de gaten.

Foto: Erik de KleinPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws