A.I. schrijft Game of Thrones-boek

Naomi Vreeburg

30 August 2017 12:59

game of thrones

De schrijver George R.R. Martin doet er nogal lang over om een nieuw Game of Thrones-boek te publiceren. Dus doet kunstmatige intelligentie een poging.  

Heb je de seizoensfinale van Game of Thrones inmiddels al met een bak popcorn en een flink glas gevuld met cola gekeken en kun je niet wachten totdat je weet hoe de serie verdergaat? Dan ben je niet de enige. Maar de fans zullen toch echt moeten wachten tot 2019 om te weten hoe het verhaal, gebaseerd op de boeken van George R.R. Martin, afloopt.

Overigens loopt de serie al ver vooruit op de boeken van Martin. De schrijver is gestopt na vijf boeken, terwijl de serie al bij seizoen 7 zit. Tijd voor boek 6 zou je zeggen, maar Martin laat op zich wachten. En daarom is een algoritme nu maar begonnen met schrijven.

Vijf hoofdstukken

Software engineer Zack Thoutt voerde een neuraal netwerk de vijf GoT-boeken van Martin. Hierop gebaseerd voorspelde de kunstmatige intelligentie de gebeurtenissen die op het vijfde boek zouden volgen. Het algoritme heeft inmiddels al vijf hoofdstukken geschreven.

In deze hoofdstukken staat onder andere dat Jaime Cersei om het leven brengt, Jon Snow op een draak vliegt en Varys Danaerys vergiftigd. Hoofdstuk 5 begint bijvoorbeeld met de woorden: “Jaime killed Cersei and was cold and full of words, and Jon thought he was the wolf now. Je kunt hier alle hoofdstukken lezen.

Vreemde wendingen

Overigens geeft Thoutt aan dat het algoritme niet perfect is. Er zitten een paar vreemde wendingen in waarvan we zeker weten dat ze niet terugkomen in een nieuw boek of in de televisieserie. Ook is de grammatica van het algoritme niet al te best. Maar hé, de A.I. is in ieder geval sneller dan Martin…

Bronnen: Motherboard, ScienceAlert

KIJK 9.2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws