Meer geheimen van Groenlandse haai ontrafeld?

Laurien Onderwater

27-06-2017 13:00:59

Groenlandse haai

Deze haaiensoort kan ontzettend oud worden, maar veel weten we nog niet over het beest. Daar gaat verandering in komen.

Er zijn genoeg dieren op deze aardbol die ouder worden dan wij, maar de Groenlandse haai spant toch wel de kroon. Vorig jaar stelden wetenschappers vast dat ze een exemplaar hadden gevangen dat maar liefst 392 jaar oud was. Zijn leeftijd is dan wel onthuld, verder kent deze haai nog een hoop geheimen. Maar als het aan dit internationale team van fysiologen ligt, worden die nu ook ontrafeld.

Jagende aaseter

Dit is wat we tot nu toe weten over de Groenlandse haai: de vis is zowel een jager, als een aaseter. Zo is de haai gespot terwijl hij op een lekker stukje zeehond zat te kauwen en is er ook eens een exemplaar gevonden met resten ijsbeer en walvis in zijn maag. Daarnaast behoort de Groenlandse haai tot een van de grootste, aangezien het beest bijna zes meter lang kan worden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Lage hartslag

Naast deze feiten is er maar weinig bekend over de vis. Daarom reisde een groep Engelse en Deense wetenschappers af naar Groenland om enkele van zijn geheimen te ontrafelen. Het team was vooral geïnteresseerd in de haai z’n dieet, voortplantingspatronen, bewegingen en hartcondities. De informatie verkregen ze door het dier te taggen met een kleine satelliet.

Zodoende verkregen de onderzoekers veel informatie over de Groenlandse haai. De resultaten moeten nog worden gebundeld in een wetenschappelijk artikel, maar een bijzonder kenmerk konden ze al prijsgeven: de haaiensoort heeft een ongelooflijk lage hartslag. Zijn hart klopt elke 10 secondes slechts één keer.

Beschermen

De resultaten helpen de onderzoekers te begrijpen hoe ze de Groenlandse haai het beste kunnen beschermen, want deze neemt sterk in aantal af door de visserij en klimaatverandering.

Daarnaast kunnen de gegevens ook leiden tot een beter inzicht in ziektes die verband houden met het verouderingsproces, zoals hartziekten en kanker, die in de toekomst kunnen helpen bij nieuwe therapieën voor mensen. Wij staan te trappelen van ongeduld tot er meer geheimen van de Groenlandse haai bekend worden gemaakt!

Bronnen: University of Manchester, Phys.org, IFLScience

Beeld: WikiaPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis