Tot wel honderd ‘vallende sterren’ per uur te zien

Laurien Onderwater

13 December 2018 12:59

geminiden

Meteorenzwerm Geminiden rukt weer op! In de nacht van donderdag 13 op vrijdag 14 december zijn er honderden lichtflitsen te zien. En het fijne is: je hebt geen telescoop nodig.

Elk jaar in december is hij weer van de partij: meteorenzwerm de Geminiden. Dit jaar kunnen we de ‘vallende sterren’ aanschouwen in de nacht van 13 op 14 december. En de omstandigheden zijn bijzonder gunstig, laat sterrenkundige Marc van der Sluys van hemel.waarnemen.com weten. De maan stoort namelijk niet. Twee jaar geleden was dat wel anders. Toen zorgde het licht van een supermaan ervoor dat er minder meteoren konden worden gezien.

Phaethon

De Geminiden danken hun naam aan het sterrenbeeld Tweelingen (Gemini), waar ze vandaan lijken te komen. Een paar honderd meteoren in één nacht zien, is al bijzonder, maar de Geminiden zijn extra speciaal. Meestal bestaat een meteorenzwerm namelijk uit achtergelaten stof en puin van een komeet, maar het moederobject van de Geminiden is een planetoïde. Planetoïde Phaethon om preciezer te zijn.

Dat we de Geminiden elk jaar rond dezelfde tijd kunnen zien, komt doordat de aarde in zijn baan om de zon door de meteorenzwerm beweegt.

‘Vallende sterren’

Hoewel de term vallende sterren heel vaak wordt gebruikt, is hij niet correct. De lichtflitsen worden immers niet door sterren, maar door stukjes puin veroorzaakt. Door de hoge snelheden van het ruimtepuin (zo’n 125.000 kilometer per uur in het geval van de Geminiden) wordt de lucht vóór het deeltje verhit en gaat gloeien. Dit zijn wij als een flitsje.

Volgens Van der Sluys is het beste moment om de Geminiden waar te nemen op 14 december rond 6:15 uur. Je moet dan naar het westen kijken. En erg fijn is dat er geen telescoop of verrekijker aan te pas hoeft te komen om het ruimtepuin van planetoïde Phaethon te kunnen zien. Enjoy!

Bronnen: Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA), hemel.waarnemen.com

Nu in de winkel: KIJK Hoogvliegers! Een special boordevol spannende verhalen uit de luchtvaart. Bestel hem hier voor maar €6,99.

 


Meer Nieuws