Blindheid te genezen met verstandskiezen?

KIJK-redactie

24-02-2015 13:10:38

Wetenschappers gebruiken cellen uit verstandskiezen om beschadigd hoornvlies op te lappen.

Blindheid veroorzaakt door beschadiging van het hoornvlies is moeilijk en vaak helemaal niet te genezen. Maar volgens wetenschappers van de Universiteit van Pittsburgh kan daar binnenkort verandering in komen. Deze week publiceerden zij in Stem Cells Translational Medicine hun onderzoek over cellen uit verstandskiezen die beschadigd hoornvlies van het oog zouden herstellen.

Cellenfabriekje

Wat hebben verstandskiezen dan met ogen te maken? In deze kiezen zitten stamcellen die ooit zijn gemaakt in het ‘cellenfabriekje’ van je lichaam waarin ook de hoornvliescellen werden geproduceerd. Ze lijken in zekere zin dus een beetje op elkaar. De wetenschappers kwamen hierdoor op het idee om te onderzoeken of ze de verstandskiescellen konden gebruiken als vervangers voor beschadigde hoornvliescellen.

Uit getrokken verstandskiezen haalden onderzoeker Fatima Syed-Picard en haar team daarom de cellen die zij nodig hadden. Die lieten ze in hun laboratorium onder bepaalde omstandigheden groeien. Vier weken later zagen ze dat de verstandskiescellen waren omgevormd en nu vergelijkbare eigenschappen hadden als de cellen die nodig zijn om beschadigd hoornvlies te herstellen.

Lichaamseigen cellen

De omgevormde cellen uit de verstandskiezen zijn nog niet getest op het menselijk oog, dus de wetenschappers weten nog niet zeker of ze het hoornvlies er daadwerkelijk mee kunnen herstellen. Maar mocht het echt werken, dan is dit een heel belangrijke stap naar de behandeling van blindheid.

Tot nu toe kan een beschadigd hoornvlies alleen worden vervangen door een donorhoornvlies, maar dat is vaak niet beschikbaar of wordt door het lichaam afgestoten. Het gebruik van lichaamseigen cellen – dus bijvoorbeeld die uit de verstandskiezen van de patiënt zelf – kan deze problemen voor een groot deel oplossen.

Bronnen: Stem Cells Translational Medicine via AlphaMed Press, Stem Cells Portal, University of Pittsburgh via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis