Geplet virus wekt elektriciteit op

KIJK-redactie

15-05-2012 16:00:38

Elektriciteit opwekken met je dagelijkse bezigheden. Dat is nu mogelijk met behulp van speciale virussen.

Stel je voor dat je je mobiel kunt opladen met je schoenen door gewoon te lopen. Of dat je iPod zich oplaadt doordat je met de knopjes speelt. Dit lijkt allemaal een beetje futuristisch, maar binnenkort is het misschien mogelijk. Na het nieuws van stroomopwekkende nanobuisjes is nu een groep Amerikaanse wetenschappers erin geslaagd elektriciteit op te wekken met behulp van virussen.

Voor dit kunstje hebben Byung Yang Lee en zijn collega’s virussen genetisch gemodificeerd en gesandwiched tussen twee gouden elektroden. Die elektroden waren weer verbonden aan een LCD-scherm. Door met een duim te drukken op de elektroden werd er genoeg elektriciteit opgewekt om het cijfer één op de display te vertonen.

Piëzo-elektrisch eiwit

Hoe hebben Lee en zijn team dit voor elkaar gekregen? Door gebruik te maken van het zogenoemde piëzo-elektrisch effect, waarbij materialen elektrische spanning produceren onder invloed van druk. De gebruikte virussen bleken eiwitten te hebben met piëzo-elektrische eigenschappen. Met behulp van gentechnologie werd dit effect versterkt zodat meer stroom kon worden opgewekt.

Omdat virussen gemakkelijk in grote hoeveelheden zijn te produceren, zijn ze goede kandidaten voor het opwekken van elektriciteit. Daarnaast is de gebruikte soort niet al te moeilijk genetisch te modificeren. Verder hoeven we niet bang te zijn dat de elektrische virussen ons aanvallen, want ze infecteren alleen bacteriën.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bron: Nature Nanotechnology, University of California via EurekAlert!

Beeld: Graham Colm/WikimediaPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws