Gewone octopus na 65 jaar terug in Nederland?

Laurien Onderwater

26-09-2017 15:59:05

Gewone octopus

Twee Belgische duikers spotten tijdens een duik in de Oosterschelde een octopus. En nu is gebleken dat het om een bijzonder exemplaar ging.

Onlangs ontdekten twee Belgische sportduikers een octopus in de Oosterschelde. Een toffe ontdekking die het nieuws haalde. Maar nu blijkt die vondst veel spectaculairder te zijn dan aanvankelijk werd gedacht. Want het gaat hier om een Gewone octopus, die ondanks zijn naam allesbehalve gewoon is. Het weekdier is namelijk sinds 1950 niet meer waargenomen in Nederlandse kustwateren.

Niet zo gewoon

De twee duikers zagen de octopus bij de Zeelandbrug, bij Zierikzee, op een diepte van zo’n 16 meter. Het beest verstopte zich meteen, waardoor de Belgen alleen een deel van de mantelzak konden fotograferen.

Eerst werd gedacht dat het om een Kleine achterarm ging, maar toen onderzoekers van Naturalis Biodiversity Center in Leiden de foto in handen kregen, waren ze ervan overtuigd dat het gefotografeerde exemplaar een Gewone octopus is (Octopus vulgaris). En dat is bijzonder, want het beest is al ruim 65 jaar niet meer gespot in Nederlandse kustwateren.

De onderzoekers van Naturalis denken dat het hier om een jong exemplaar gaat. Eenmaal volwassen kunnen Gewone octopussen een meter groot worden.

Bronnen: ANP, Nature Today

Beeld: Marck Devalckeleer

Lees ook:

Cover Kijk 10Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis