Gigantische meteoriet opgegraven

Naomi Vreeburg

15-09-2016 09:00:11

gigantische meteoriet

Is dit de op een na zwaarste meteoriet die ooit is ontdekt?

Het moet een hele klus geweest zijn: dit gigantische gesteente naar de oppervlakte tillen. Maar het is onderzoekers van de Chaco Association of Astronomy gelukt in Campo del Cielo, Argentinië. Het gevaarte is volgens hen een meteoriet van maar liefst 30.800 kilogram en een diameter van bijna twee meter. Het zou hiermee de een na zwaarste meteoriet zijn die ooit is gevonden.

“De aanname dat het hier om een meteoriet gaat is gegrond”, laat aardwetenschapper Wim van Westrenen (Vrije Universiteit Amsterdam) weten. “In hetzelfde gebied zijn al vele meteorieten gevonden die allemaal bij dezelfde meteorenregen hoorden. Die meteorieten zijn allemaal ijzermeteorieten. Het gaat bij dit enorme blok ook om ijzerrijk metaal.”

Gewicht

Dat het hier inderdaad om een meteoriet gaat, is dus aannemelijk. Wel zijn er twijfels over de titel die het gesteente hier en daar krijgt toegewezen. Want gaat het echt over de op een na zwaarste meteoriet? Het team van de Chaco Association of Astronomy is zelf niet helemaal zeker van hun weging en wil een tweede weging laten uitvoeren.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

En zelfs als de meteoriet daadwerkelijk een gewicht van ruim 30 ton heeft, is het nog niet zeker of hij de titel verdient. In het gebied werd eerder een meteoriet gevonden die naar verluidt 37 ton zou wegen. Maar ook dit gewicht zou niet zijn bevestigd.

Daarbij zien de onderzoekers volgens archeoloog en meteorietkenner Marco Langbroek iets over het hoofd. Namelijk een van de Cape York stukken, een meteoriet uit groenland. “Het grootste fragment daarvan, Aghnighito weegt 31 ton, een gewicht vergelijkbaar met deze nieuwe Campo del Cielo”, vertelt hij. Kortom: gedoe.

Grote bal ijzer

Van Westrenen vindt het overigens jammer dat het hier niet om een speciale meteoriet gaat. “De meeste meteorieten die we op aarde vinden zijn ijzerrijke meteorieten”, vertelt hij. “Deze meteoriet zal wetenschappelijk niet veel toevoegen aan onze ideeën over hoe deze meteorieten ontstaan.”

Maar de aardwetenschapper is toch wel een tikkie onder de indruk over de opgraving. “De vondst zelf is spectaculair door de mooie plaatjes van de grote bal ijzer uit de ruimte.”

Bronnen: ScienceAlert, GizmodoPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar